fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kan je de uitlopers van een aardappel opeten?

Waar ik een tot een paar jaar geleden een bloedhekel had aan aardappels, ben ik tegenwoordig  helemaal fan van de ouderwetse pieper. Het liefste eet ik hem met schil, uit de oven, met een flinke lading knoflook en verse kruiden. Aftoppen met wat zeezout, een scheutje goede olijfolie en genieten maar! 

Toen ik gisteren mijn zak met krieltjes uit de keukenla pakte, zag ik dat ze helemaal vol met uitlopers zaten. Natuurlijk kan je de aardappeltjes schillen en dan bereiden, maar ik wilde ze graag met schil eten. Hoe doe je dat als ze helemaal vol met uitlopers zitten?

Hoe voorkom je uitlopers?

Vroeger noemde ik uitlopers altijd ‘aardappelpukkels’. En daar lijken ze ook wel een beetje op. Uitlopers zijn vergroeiingen aan de aardappel die ontstaan wanneer je de aardappel lang bewaart. Je kunt uitlopers voorkomen door de aardappels op een koele, donkere en droge plaats te bewaren. Eet ze snel op en laat ze niet te lang liggen.

Kan je de uitlopers van een aardappel opeten? 2

Kan je uitlopers eten?

Nee, uitlopers kan je beter niet opeten. Ze bevatten de stof ‘solanine’, die koorts, buikpijn, diarree, overgeven, slaperigheid en lusteloosheid kan veroorzaken. Het is niet bekend bij welke hoeveelheid je last krijgt van klachten, dus voor de zekerheid kan je ze maar beter niet eten.

Moet je aardappelen met uitlopers weggooien?

Gelukkig hoef je de aardappelen met uitlopers niet meteen weg te gooien. Door de aardappel goed te schillen, kan je hem gewoon opeten. Wil je de aardappel liever met schil eten? Ook dat kan! Snijd de uitlopers dan ruim weg. De rest van de schil kan je laten zitten.

Eet jij aardappels met uitlopers gewoon op? Of gooi je ze meestal weg? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook