fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kan een zuigzoen gevaarlijk zijn?

Een zuigzoen lijkt zo onschuldig, maar hij kan flink ingrijpende gevolgen hebben. In Mexico is een tijdje geleden een tiener overleden aan de gevolgen van een zuigzoen en eerder deed er zich een levensbedreigende situatie voor in Nieuw-Zeeland. Dat riep bij ons natuurlijk de vraag op wat is er zo gevaarlijk aan een zuigzoen of was het gewoon domme pech in deze twee gevallen?

Jongen in Mexico overleden door zuigzoen

De nog maar 17 jarige Julio Macias Gonzalez uit Mexico City begon tot grote schrik van zijn familie tijdens het eten plotseling te stuiptrekken aan tafel. Eerder op de avond gaf zijn vriendinnetje hem een zuigzoen en vermoed wordt dat die kus een bloedpropje in de halsslagader veroorzaakte, die zou zijn doorgeschoten naar de hersenen van de tiener, waardoor hij een beroerte kreeg, die hij niet overleefde.

Wat gebeurt er als je een zuigzoen krijgt? 

Als iemand heel hard op je huid zuigt, wordt er meer bloed naar die plek getrokken. Als het er heftig aan toe gaat, kunnen de haarvaatjes in je huid stuk gaan en hierdoor ontstaan een bloeduitstorting onder de huid. Net als bij een gewone bloeduitstorting wordt die plek is rood, dan paarsblauw en daarna wat groenig. Tot nu toe dachten we eigenlijk altijd dat dit compleet onschuldig was. Niet dus!

Bij een hevige zuigzoen waarbij er een flinke bloeduitstorting ontstaat kan er zelfs een bloedpropje ontstaan. Als dit bloedpropje losschiet, kan het meegevoerd worden in een groot bloedvat, onderweg ergens vast komen te zitten en zo een hersen- long- of hartinfarct tot gevolg hebben. Met enorme gevolgen zoals we hierboven hebben kunnen lezen.

Hoe kun je dit voorkomen?

Nou eigenlijk gewoon door het zekere voor het onzekere te nemen en niet meer te zuigzoenen. Mocht het je toch overkomen, ga er dan vooral vanuit dat het meestal niet direct levensbedreigend is en raak dus niet meteen in paniek.

Je kunt proberen de zuigzoen wat sneller weg te krijgen door de plek goed te koelen, zorg dat je voldoende vitamine C en K binnen krijgt en smeer er wat arnicazalf op.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook