fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kaftan als Couture: eerste modeshow van Marokkaanse ontwerpster Zhor Raïs in Nederland

kaftancouture2.jpg
Donderdag 17 februari presenteren het Prins Claus Fonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst in De Nieuwe Kerk  in Amsterdam de eerste modeshow in Nederland van Zhor Raïs. De Marokkaanse ontwerpster staat vooral bekend om haar creaties waarin de traditionele Marokkaanse kaftan hedendaagse haute couture wordt. De show vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Passie voor perfectie over islamitische kunst in De Nieuwe Kerk en wordt gepresenteerd door Chazia Mourali. Het programma begint om 20.00 uur met een fashion battle tussen drie jonge Marokkaans-Nederlandse ontwerpers.  Speciaal voor de modeshow werken beide fondsen samen met Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion die Zohr Raïs introduceert in het Nederlandse modeveld.

Zhor Raïs volgde een opleiding aan de École des Beaux-Arts in Casablanca en opende aldaar in1984 haar couture atelier. Ze ontwerpt traditionele Marokkaanse kledingstukken zoals de djellaba en de kaftan. De Marokkaanse kaftan, een lang traditioneel gewaad dat in Marokko uitsluitend wordt gedragen door vrouwen, dateert uit de Merinide dynastie (1244 – 1465) en is uitgegroeid tot een belangrijk symbool van de Marokkaanse cultuur. Zhor Raïs heeft de kaftan op geheel eigen wijze nieuw leven ingeblazen. Daar waar de traditionele Marokkaanse kaftan bedoeld is om het silhouet van het vrouwenlichaam te verbergen, benadrukken de kaftans van Raïs juist de vrouwelijke vorm.

Fashion battle

De modeshow van Zhor Raïs zal worden voorafgegaan door een fashion battle. In deze battle dagen drie jonge Marokkaans-Nederlandse ontwerpers elkaar uit met creaties uit hun eigen collectie. Een vakjury bestaande uit Majid Akkrouch, Steven Dahlberg, Sonny Groo en Willa Stoutenbeek beoordeelt de getoonde creaties en roept een winnaar uit. De fashion battle en de modeshow van Zhor Raïs worden geproduceerd door MAFB (Music and Fashion Battle) in opdracht van het internationale kunstprogramma van het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Passie voor perfectie

In De Nieuwe Kerk zijn tot en met 17 april de hoogtepunten te zien van een van de beroemdste privé verzamelingen islamitische kunst ter wereld. Passie voor perfectie toont bijna 500 meesterwerken uit de collectie van professor Nasser D. Khalili. Er schitteren rijk versierde manuscripten en korans, schilderijen, textiel, goud, juwelen, keramiek, glaswerk, lak- metaal- en houtsnijwerk. De Nieuwe Kerk is op donderdagavond geopend en bezoekers kunnen voorafgaand aan de modeshow eerst de tentoonstelling bekijken. De modeshow is gratis op vertoon van de entreekaart voor Passie voor perfectie van17 februari.

Kaftan als Couture – modeshow door Zhor Raïs

Wanneer: donderdag 17 februari, 20.00 uur

Waar: De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam (geopend van 10.00 tot 22.00 uur)

Toegangsprijzen Passie voor perfectie: Volwassenen € 15,– , Kinderen t/m 15 jaar: gratis, CJP, Stadspas: € 12,– , groepen > 15 personen: € 12,–, I Amsterdam Card: gratis, Museumkaart: € 3,– (toeslag), Vrienden van De Nieuwe Kerk: gratis.

Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl

Foto’s: Prins Claus Fonds

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook