fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kaas voor mensen die op de lijn letten: Dit zijn de slankste kaasjes!

I loveeee cheese! Maar omdat ik over een week of 3 wél in mijn trouwjurk wil passen, probeer ik deze weken iets bewuster met voeding om te gaan. Doordeweeks ben ik dus vrij streng voor mezelf en zondig ik even helemaal niet. In het weekend mag ik de teugels één dagdeel laten vieren, zonder mijn grotere doel uit het oog te verliezen: de jurk dicht krijgen. Haha! Ik probeer dus keuzes te maken die lekker zijn, maar ook nog steeds verantwoord. 

Zo kies ik voor een wortels met pittige hummus, in plaats van voor Bugles met van die lekkere vulling. Ook ga ik voor een vodka-soda in plaats van een gin tonic. En gaat de babecue aan? Dan eet ik wél het vlees en de groenten, maar niet het stokbrood, de aardappelsalade en de sausjes. Op die manier is mijn ‘cheat day’ deze paar weken eigenlijk nog best gezond. Kleine kanttekening: ik ben niet ineens een soort dieet-freak geworden, maar het gaat me puur en alleen om deze drie weken. Na het huwelijk kies ik weer gewoon voor een broodje om mijn hotdog 😉

Lees ook: Deze 2 borrelhapjes moet je niet bij wijn eten

Waar je ook veel keuze in hebt, is kaas. Kaas is niet persé gezond of ongezond, maar het is wel belangrijk dat je goed kijkt wat je kiest. De ene kaas is weer wat lager in calorieën, waar de ander hoger in calorieën is maar wel weer veel eiwit bevat. We maken hier een handig lijstje van de meest gezonde kazen en de macro-nutriënten die je erin vindt.

Kaas voor mensen die op de lijn letten: dit zijn de slankste kaasjes!

1. Hüttenkäse

Met stip op één staat Hüttenkäse. Deze kaas is de slankste van allemaal en bevat per 100 gram slechts 90 calorieën. Ook in vet is hij laag en bevat maar 3,9 gram vet per 100 gram. Daar staat tegenover dat het eiwitpercentage relatief laag is: 11,2 gram per 100 gram. Een super lekker kaasje voor mensen die graag slank genieten en géén dieet dien waarbij je je energie vooral uit eiwitten haalt.

2. Zachte geitenkaas

Een salade met warme, zachte geitenkaas is mijn favoriete lunch! Staat hij in een restaurant op de kaart? Dan bestel ik hem zeker. En jij kan dat ook met een gerust hart doen, hij bevat per 100 gram 207 calorieën. Ken je die vrij grote schijven geitenkaas uit de verskoeling in de supermarkt? Dat is ongeveer 100 gram. Best een flinke hap dus! Per 100 gram bevat hij 13,4 gram eiwit en 16,6 gram vet.

3. Mozzarella

Ook voor mozzarella kan je mij wakker maken hoor! Lekker met een knalrode tomaat, geurige basilicum, een scheutje goede Italiaanse olijfolie en een snuf peper en zout. Zelfs op een regenachtige dag, waan ik mij dan in het zonnige Italië. Mozzarella bevat per 100 gram 262 calorieën, 20 gram eiwit en 11,8 gram vet.

4. Brie

Deze had je niet in dit rijtje verwacht he? Brie is zeker niet iets om elke middag ruim je brood mee te beleggen, maar vergeleken diverse andere kazen scoort hij niet slecht. In 100 gram brie vind je 316 calorieën, 23 gram eiwit en 24,8 gram vet. Nogmaals: niet voor elke dag, maar één keer per week op de borrelplank is helemaal geen probleem.

Recept: Turks broodje met brie en munt

5. Roquefort

Ook al zo’n heerlijk kaasje, waar alleen al bij de gedachte eraan het water mij in de mond loopt. Roquefort is -net als brie- niet iets voor elke dag, maar ook weer een kaas die niet heel slecht scoort. In 100 gram roquefort vind je 357 calorieën, 19 gram eiwit en 31 gram vet.

Welke kazen zijn calorie-rijker?

Nu je weet welke kazen je het beste kunt eten als je een beetje op de lijn let, is het ook goed om te benoemen welke kazen hoger zijn in calorieën. Zo zijn Goudse kaas 48+ (368 kcal per 100 gram), Leerdammer kaas 45 + (373 kcal per 100 gram), Parmezaanse kaas (404 kcal per 100 gram), Cheddar 50+ (415 kcal per 100 gram) en Mascarpone (455 kcal per 100 gram) een stuk rijker in calorieën. Niks mis mee natuurlijk, maar geniet met mate.

Ik ben blij dat mijn favo kaasjes zo goed scoren! Goede reden om er weer eens wat van te eten dit weekend. Wat is jouw lievelingskaas? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook