fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka ziet De Nachtwacht – winnaars Het grote Rijksmuseum voorlees boek zijn bekend

‘“Dat meisje met die blauwe jurk. Die daar!” Jubelientje rent naar een schilderij. Ze bekijkt het meisje en het meisje, echt waar, kijkt gewoon terug.’ Ik lees voor uit Het grote Rijksmuseum voorlees boek. Mijn kleinste fronst. “Hoe kan een schilderij nou terugkijken?”, vraagt hij zich af. Ik doe zijn dekbedje goed, geef ‘m een kus en zeg: “Dat gaan we morgen zien.”

Al weken kijken we uit naar de dag dat we naar het Rijksmuseum gaan. Het boek is een mooie voorbereiding, mijn kleinste mannen kunnen niet wachten. Getriggerd door de spannende verhalen in het boek zijn ze nu wel klaar voor het echte werk. “Welk schilderij wil jij graag zien?”, vraag ik mijn oudste. “De Nachtwacht natuurlijk!”

Ik zoek tot op de bodem uit hoe we om negen uur voor de museumdeuren kunnen staan. Om 7.34 uur gaat de trein. De Man moet aan het zuurstof als hij hoort hoe laat we weg moeten. Mijn kleinste mannen hoef ik op de grote dag niet wakker te porren, die kunnen niet wachten en zitten om zes uur al beneden te hyperen. De Man heeft daar vooral geen last van. Integendeel. Om 7.00 uur roep ik ‘m. Als ik me omdraai, hoor een combinatie van gerochel en gegrom. Vijf minuten later roep ik nogmaals. “Jahaa”, klinkt het geïrriteerd vanonder het dekbed. Ik pak mijn tas, zet brood en koffie voor De Man neer die als een zombie zijn schoenen zoekt.

De trein is vol en het stinkt er naar knoflook. Na een half uurtje spuugt de trein ons uit. Terwijl Amsterdam ontwaakt, stiefelen we opgewekt naar het museum. Klokslag negen uur komen we aan bij het Rijksmuseum.

We hebben een doel. Een missie. We wijken voor niets en niemand. Tweede etage. Daar hangt ‘ie. Alle vier lopen we iets harder. “Wajooh!”, roept mijn oudste uit terwijl hij zijn broertje een por geeft. De twee suppoosten die naast de Nachtwacht staan, grijnzen. We zijn de eerste bezoekers die dag die zich vergapen aan het enorme doek. “En daar”, wijst mijn oudste, “daar stond de president van Amerika.” En weg zijn ze. Op zoek naar het meisje met de blauwe jurk die je maar aan blijft kijken.

Na twee uur hebben we de schilderijen uit het boek gevonden en de kinderroute gelopen. We gaan. Buiten worden we onaangenaam verrast door een fikse regenbui en een buil wind. We lopen terug naar het station en laten ons doorweekt op het treinbankje zakken. “Het was leuk”, verzucht mijn oudste. Mijn kleinste knikt driftig. “En vanavond gewoon weer een verhaal uit het museumboek hoor, ook al zijn we er al geweest”, waarschuwt mijn oudste.

Die avond heeft het verhaal Robin en Rembrandt een heel andere betekenis; nu hebben de boenders beeld bij De Nachtwacht. “Als je goed kijkt, zie je die grote kerels bewegen”, zegt opa, “Rembrandt kon beweging schilderen.”

Ik doe het licht uit, geef mijn slapende bloedjes een zoen en ga op mijn tenen de kamer uit. “Gaan we snel weer?”, fluistert mijn oudste. Ik knik.

Winactie

Het grote Rijksmuseum voorlees boek is geschreven door 25 Nederlandse auteurs, waaronder Marion van de Coolwijk, Arend van Dam, Francine Oomen, Sjoerd Kuyper, Jan Paul Schutten etc, uitgegeven door Rubinstein b.v. en kost 19,95. Voor de lezeressen van Damespraatjes hebben we leuk nieuws. Doe mee aan onze winactie en je maakt kans op één van de 2 exemplaren die we van Het grote Rijksmuseum voorleesboek mogen weggeven. Beantwoord de volgende vraag in het formuliertje hieronder.

Wat is jouw favoriete kunstwerk in het Rijksmuseum en aan wie zou je dat graag willen laten zien?

De winnaars zijn:

  • Anouk Pols
  • Donja Frank-de Weerd

Van harte gefeliciteerd. Het boek wordt door de uitgever naar jullie toegestuurd. Heb je het boek niet gewonnen maar zou je het wel graag willen lezen? BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

 

Meer Gratis spullen kijk op Gratisvoorvrouwen.nl

Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes.  Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen. De andere blogs van Karin op Damespraatjes vind je hier

Lees hier de persoonlijke blog van Karin: www.kaleeuw.blogspot.com

Foto Karin: gemaakt door Tom Brekelmans

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

D -

Geweldig! Ontzettend bedankt !!!!

Marian van Bussel -

ik ben er nog nooit geweest! Mijn zoontje van 9 wil er zo graag heen dat we van het voorjaar samen gaan!! Hij heeft er al veel zin in!! Zou leuk zijn als ik hem alvast kan verassen met dit geweldige boek!!

Amélie -

Dit lijkt me een Prachtig Boek,wij zouden daar heel erg van genieten. Wat een mooie actie.

Reageer ook