fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka schrijft over voetbalfeiten, de goeie kop van Dirk Kuyt en zijn ontbrekende tatoeages

Toen mijn oudste zes was, werd ik voetbalmoeder. Dat vergt wat aanpassingen hier en daar. Want het voetbal-gen bezit ik niet. Ja, tuurlijk kijk ik naar wedstrijden als Oranje speelt en feest ik als een dolle mee als ‘wij’ hebben gewonnen, maar het is niet zo dat ik elke zondagavond met een kloppend hart en een dampend bord eten op de bank zit om Studio Sport te kijken.

Maar als je voetbalmoeder bent geworden, is het wel handig een beetje op de hoogte te zijn. Omdat ik geen zin heb om alles zelf te googlen, zorg ik ervoor dat ik geïnformeerd word. Die rol vervult mijn oudste met verve. Hij vertelt me dat de voornaam van Suárez, Luis is. En dat ie bij Barca speelt. Nou dat is informatie waarmee een voetbalmoeder weer mooi vooruit kan. Mijn eindredacteur heeft mij zuchtend en steunend duidelijk gemaakt dat het niet Davey Klaassen is maar Davy, zonder eeee ertussen. In mijn artikel over de opening van het Cruyff Court Klaassen tikte ik volhardend Davey. Maar nu weet ik dat het Davy is. Ook weer opgelost.

Dirk-kuyt-fanbook-fanboek

Het helpt mij enorm om voetballers te herkennen en hun naam te weten als ze een beetje goeie kop hebben. Dus niet allemaal zo’n rechte scheiding in hun haar met een opgeschoren zijkant, maar gewoon van dat nietszeggende haar waarmee het grootste gedeelte van de bevolking kampt. Zo’n Dailey Blind met gezellig krullend haar, die herken ik uit duizenden. Dirk Kuyt, is er ook zo een. Ik weet zelfs dat hij uit Katwijk komt. Ik vind dat een aardige gozer. Geen spatsies. Gewoon Dirkie Kuyt die lekker wil voetballen.

Dirkie speelt zich nu helemaal in de kaart omdat in de winkels het Dirk-Kuyt-voetbalboek ligt. Om mijn oudste te bedanken voor het overdragen van al zijn voetbalkennis, heb ik het boek voor hem gekocht.

Dirk-Kuyt-zonder-tattoos

Natuurlijk bladerde ik er zelf eerst even doorheen en heb ik Dirks Woordzoeker vast ingevuld. Vindt mijn oudste denk ik toch niet leuk. De voetbalweetjes over Oranje heb ik uit mijn hoofd geleerd. Als iemand mij vraagt wie de meeste goals in Oranje heeft gescoord, kan ik gelijk Van Persie roepen. Hoeveel? 46! En Dirk is met tien doelpunten topscorer in de Eredivisie. Dat ik dat weet, dat moet indruk maken. Ook leuk: Dirk heeft geen tatoeages. Best bijzonder. Op een grote foto waar ie zonder shirt op staat, kan mijn oudste het bovenlijf van Dirk volkliederen. Ik ben benieuwd. Interessant is ook Voetbaltaal. Het is mooi meegenomen als je weet dat Balón of pelato wissel in het Spaans betekent. Dat kan echt van pas komen.

Voor ik het weet heb ik het Dirk Kuyt Voetbaldoeboek helemaal uit. En zit mijn hoofd vol voetbalfeitjes die het leuk op feesten, partijen en langs de lijn van het voetbalveld doen. Ik verheug me nu al op al die wenkbrauwen die richting haargrens gaan als ik achteloos deelneem aan voetbalgesprekken. Dirkie: bedankt!

BESTEL HET DIRK KUYT VOETBAL DOEBOEK VOOR € 4,99

Karin van Leeuwen (43 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook