fb

Ka leest On Fire, het grote BBQ-boek voor vrouwen

Ik weet niet wat het is. Maar zodra de temperatuur omhoog kruipt, stijgt bij velen de barbecuekoorts. Bij mij niet. Bij mij stijgt mijn bloeddruk en hartslag als het warmer wordt, maar ik denk bijna nooit: nou, ik ga eens even fijn de fik in de barbecue steken. Waarom niet? Nou omdat ik het gedoe vind. Ik vind barbecueën alleen maar leuk met meer mensen dan mijn eigen drie mannen. Bovendien: al die lappen vlees, wat moet een mens ermee? Ik zeg: klontje boter in de koekenpan, vlees erbij en hopsa op het gasfornuis.

De Man is een barbecuefan. Zoekt, als de zon gaat schijnen, zijn gereedschap bij elkaar, stoft de barbecue af en gaat van start. Eerst wordt mijn oude buurvrouw uitgerookt omdat de barbecue even op gang moet komen, vervolgens worden er hamburgers op het rooster gelegd, sta ik als een malle groente en aardappelen in de bloedhete keuken te koken, en kunnen we aan tafel. Na een hamburger heb ik genoeg vlees gehad. Maar De Man heeft de smaak te pakken en legt vakkundig wat golfsticks op het rooster.

Toen ik op zoek was naar een Hoe of Wat in het Frans, viel mijn oog in de boekhandel op On Fire, het grote BBQ-Boek voor vrouwen. Madame Charlotte heeft het geschreven. Zij zegt dat barbecueën veel meer is dan een vleesschotel bereiden. Oh. Maar dat barbecueën het jaar rond zo lekker en feestelijk kon zijn, dat is helemaal nieuw, schrijft madame Charlotte op de achterkant van haar boek. Deze chefkok en foodstyliste maakt het hele jaar door de heerlijkste gerechten… op een vuurtje. Nou, ik ben een en al oor.

On-fire-zoete-aardappel-C

Wat al echt scoort is de lay-out van het boek; het ziet er heel aantrekkelijk uit. Zelfs voordat je überhaupt een recept hebt gelezen. Als je dan een recept leest, dan wil je maar een ding: Baas van de BBQ zijn. Een heerlijk gerecht met zoete aardappel, een kruidige herfstthee, Chinese spareribs…. Niks voorgegaard hamburgertje, dit is gebruik maken van de barbecue waarvoor de barbecue is bedoeld. En het leuke is dat er recepten instaan die je het hele jaar door kunt bereiden met de barbecue. En dat is misschien wel het beste nieuws. Dus gewoon als het vriest, de barbecue aan, en gegrilde pompoen klaarmaken. Dat vind ik een stuk aantrekkelijker dan met 30 graden zwetend boven dat rooster te hangen.

Speciaal voor vrouwen zoals ik, die zich nooit met de barbecue bemoeien of hebben bemoeid, heeft madame Charlotte een stappenplan voor het barbecueën gemaakt. Een vrouw kan dus de barbecue doen. Hoe je moet omgaan met het ego van de man als je dan als een dolle achter de barbecue staat te kokkerellen, vertelt het boek verder niet. Maar daar is vast weer een ander boek over geschreven.

On-fire-herfstdrankjes-C

On Fire het grote BBQ-boek voor vrouwen is geschreven door Mme Charlotte, uitgegeven door uitgeverij Snor en kost 24,95. BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Reageer ook