fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka leest Bob de Straatkat

Nadat ik het boek Kerstfeest van Bob had gelezen en dagenlang met het verhaal en de sfeer in mijn hoofd zat, moest en zou ik de eerste twee boeken van James Bowen ook hebben. Ik aarzelde wel, stel nou dat het eerste boek, Bob de Straatkat, tegenviel? Zorgen om niks! Ook dit boek is een feestje om te lezen. Zo recht uit het hart geschreven, ontroerend mooi.

In dit eerste boek van de Engelse schrijver James Bowen, staat beschreven hoe Bob en hij elkaar ontmoeten. De bijzondere rode kater zit al een tijdje in de flat in Tottenham waar de afkickende heroïneverslaafde en straatmuzikant Bowen woont. Als het beestje er maar blijft zitten, en de eigenaar zich niet meldt, neemt Bowen hem mee. “Oké, makker, jij gaat met mij mee”, zei ik en zocht ondertussen in mijn rugzak naar de doos koekjes die ik altijd bij me had om te geven aan honden en katten die naar me toe kwamen als ik aan het spelen was.

Bowen neemt de zorg op zich voor de verzwakte kater, die hij Bob noemt. Vernoemd naar een personage uit Twin Peaks, Killer Bob. “Een soort schizofreen. De kat deed me aan hem denken. Als hij gelukkig en tevreden was, was hij de rustigste en liefste kat van de wereld. Maar kreeg hij het op zijn heupen, dan werd hij gek en viel alles in de flat aan.”

Vanaf het moment dat James en Bob samen wonen, zijn ze onafscheidelijk. Bob zorgt ervoor dat zijn baasje weer zichtbaar wordt. Mensen die normaal gesproken door Bowen heenkijken, blijven nu staan om Bob te bewonderen. Passanten gooien sinds de komst van Bob veel meer munten in de gitaarkoffer en Bowen leeft op. Zodanig dat hij besluit, met hulp van zijn coach, te stoppen met de methadon die hij nog slikt. Een heftige periode volgt. Als Bowen trillend en rillend van het dan weer koude, dan weer warme zweet probeert te overleven, is het Bob die hem er doorheen trekt.

Het lukt Bowen om clean te worden. Maar de verleiding tot een shot heroïne wordt immens als Bob, na een aanval van een rottweiler, het hazenpad kiest. Bowen weet niet waar hij het zoeken moet, en loopt naar zijn beste vriendin Belle die samenwoont met een junk. Bowen weet dat de stap naar een shot klein is. Of hij zich kan beheersen? Lees het zelf maar.

Ik heb nog een deel te gaan. De wereld volgens Bob. Ach, wat verheug ik me daar op. Nu al.

Titel: Bob de Straatkat
Auteur: James Bowen
Uitgeverij: The House of Books
Prijs: € 17,50

E-Book: € 7,99

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Karin-van-Leeuwen-portret-gemaakt-door-Tom-m
Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes.  Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen. De andere blogs van Karin op Damespraatjes vind je hier

Lees hier de persoonlijke blog van Karin: www.kaleeuw.blogspot.com

Foto Karin: gemaakt door Tom Brekelmans

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Willem -

Hoi Karin, ik ben natuurlijk wel benieuwd welke van de boeken je uiteindelijk het leukst vond? Ik hoor van meerdere mensen dat “De wereld volgens Bob” en “Kerstfeest van Bob” een beetje tegenvielen. Ik heb in ieder geval enorm genoten van “Bob de straatkat” 🙂

Reageer ook