fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka krijgt een telefoongesprek via WhatsApp

Ze zwemmen naast elkaar en vertellen elkaar hele verhalen. “Nou, Bep, echt hoor ik begrijp er niets meer van.” De kapot geëpileerde wenkbrauwen van Jans gaan richting de rand van haar badmuts. Zo’n ouderwetse rubberen. Oranje is ie. Bep vraagt haar vriendin wat ze niet begrijpt. Jans haalt adem. “Het is gewoon heel simpel. Ik ben niet genoeg gedigitialiseerd.”

Niet alleen Bep is het spoor volledig bijster, ik inmiddels ook. Niet genoeg gedigitaliseerd. Bep kauwt zichtbaar op de woorden en herhaalt ze zachtjes. Dan stelt ze de enige juiste vraag aan haar zwemvriendin. “Hoe bedoel je Jans?” Jans bedoelt het zoals ze het zegt. Iedereen heeft tegenwoordig maar zo’n telefoon op zak. Zo een die de hele dag piept, bliept en afgaat. Nou zo’n apparaat heeft Jans dus niet. “Zegt Sven, mijn schoonzoon, ‘ma, je moet ook een iPhone nemen. Gooi je je vaste telefoon de deur uit.’ Zou jij dat doen, Bep, je vaste telefoon eruit gooien?” Bep schudt haar hoofd. Nee, geen haar op het hoofd van Bep die daaraan denkt. Waar is de gezelligheid gebleven, vraagt Jans zich hardop af.

Ik zwem achter de fitte vutters en volg hun gesprek op de voet. “Maar we missen wel veel”, oppert Bep voorzichtig. Als door een wesp gestoken, staakt Jans haar trage schoolslag. “Hoe bedoel je?”, vraagt ze scherp. Nou bijvoorbeeld zo’n snel geschreven boodschapje, hoe heet dat? Een wapje? “Nee”, giert Jans nu, “dat is een eppie. Malle eppie.” Maar alle eppies op een stokkie, Bep heeft wel een beetje gelijk. Foto’s van hun kleinkinderen, hopsa zo op het schermpje van je telefoon. Dat is wel heel leuk. Ik haal de dames in. “Zij heeft vast zo’n modern apparaat”, knikken ze naar me. Ik doe alsof ik het niet hoor. Uiteraard heb ik zo’n apparaat waarmee ik kan eppen. Maar zo enorm gedigitaliseerd ben ik ook niet. Zo heb ik werkelijk geen idee hoe ik muziek op mijn iPhone moet proppen. Telkens neem ik me voor me daarin te verdiepen. Het komt er niet van.

Lees ook: Deze telefoongadgets zijn onmisbaar voor elke vrouw

Laatst maakte mijn telefoon een geluid dat ik nog nooit had gehoord. Zelfs mijn oudste keek ervan op. Ik griste mijn telefoon van tafel en keek op het scherm. Wat? Een WhatsApp-gesprek? Ik besloot op te nemen en swipte van de een naar de andere kant. Ik moest mijn schermcode intypen terwijl dat ding maar door loeide. Zweetdruppels parelden van mijn voorhoofd. Mijn oudste zuchtte diep. De code kraakte ik, het ding loeide nog steeds, en swipte weer en zei zo kalm mogelijk mijn naam. Mijn hoofdredacteur gierde. “Wat een bak he, je kunt gewoon met WhatsApp bellen”, joelde ze in mijn oor. Of ik dat wist.

Nee natuurlijk wist ik dat niet. Ik hing op en googlde: ‘WhatsApp-gesprek voeren’. Ik verdiepte me in het bellen met WhatsApp.

Tegenwoordig bel ik god en de hele wereld via WhatsApp. En kijk daarbij alsof ik dat al jaaaren doe. Ja, zeg, zie ik eruit als malle eppie? Nou dan!

Hoe werkt bellen met WhatsApp?

Voor al diegenen die niet weten hoe je via whatsapp een telefoongesprek voert, hier de uitleg:

Met WhatsApp bellen kun je waar je ook maar bent, zelfs in het buitenland, telefoneren met je contacten. Dat kost je geen belminuten maar gaat via je internetverbinding.

Als je een chat opent van degene die je wilt bellen, zie je rechts boven aan, naast de foto van je kennis, een telefoonknop. Die klik je aan en dan wordt er verbinding gemaakt.

Als je je WhatsApp hebt afgesloten en iemand belt je via WhatsApp, zie je op je scherm wie je belt. Je kunt dan, net als een normaal gesprek, weigeren of accepteren.

Voordeel van bellen via WhatsApp is dat het je geen belminuten kost en helemaal gratis is als je via Wi-Fi belt.

Karin van Leeuwen (43 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Reageer ook