fb
Damespraatjes Damespraatjes

Juliette liet haar zwangerschap afbreken naar aanleiding van een NIPT test

Juliette en haar man Jeroen kwamen er een half jaar geleden achter dat Juliette na lang proberen eindelijk zwanger was. Het stel was door het dolle heen en kon niet wachten om alles rondom de komst van de baby te plannen. Maar, naar aanleiding van een NIPT test met een vervelende uitkomst, besloten Juliette en Jeroen het kind niet te krijgen. Juliette wilde voor ons een paar vragen beantwoorden om haar verhaal met jullie te delen.

Waarom lieten jullie een NIPT test uitvoeren?

Ik kwam in aanmerking om de test te laten uitvoeren, vanwege een verhoogde kans op een erfelijke afwijking. Jeroen en ik twijfelden geen moment en besloten de test te laten uitvoeren. Wat als het nou niet goed blijkt te zijn? Na lang overleggen hebben we besloten om het kind niet te houden als het niet gezond zou zijn.

Uit de NIPT test kwam toen inderdaad dat het waarschijnlijk niet goed zat. Hoe kwam het nieuws binnen dat het niet goed zat??

Na de NIPT moesten we ook nog een vruchtwaterpunctie doen om het te bevestigen. Toen deze uitwees dat het kindje een extra chromosoom had waren we in shock.  We hadden het er natuurlijk over gehad wat we zouden doen, maar eigenlijk dachten we dat het wel goed zou zitten. Niet dus. Jeroen en ik hebben een hele avond zitten huilen op de bank, allebei aan het twijfelen of we het niet toch wilden houden. Uiteindelijk hebben we het besluit genomen de zwangerschap toch af te breken, hoe moeilijk dat ook was.

Wat verder heel moeilijk was, was dat we het onze families moesten vertellen. Iedereen wist sinds een paar weken dat we in verwachting waren, dus ook in onze omgeving kwam het nieuws hard aan. Gelukkig kon iedereen er begrip voor opbrengen.

Kan je wat meer vertellen over het afbreken van de zwangerschap?

In deze fase van de zwangerschap is een ‘gewone’ abortus niet meer mogelijk. Ik moest bevallen van het kind, dus werd de bevalling opgewekt. Dit was vreselijk, want ik had me de bevalling natuurlijk heel anders voorgesteld. Eigenlijk wil ik niet meer al teveel terugdenken aan het moment dat het kindje ter wereld kwam, ik vind het nog heel pijnlijk allemaal.

Hoe gaan jij en Jeroen hier samen mee om?

Het is natuurlijk heel moeilijk, maar Jeroen sleept me er echt doorheen. Hij is ook heel verdrietig en vooral teleurgesteld, maar op de een of andere manier gaat hij er echt heel goed mee om. Hij heeft een week vrij genomen om thuis bij me te blijven en voor me te zorgen. Ik weet nu nog meer dat Jeroen de liefste en beste man ter wereld is.

Willen jullie opnieuw proberen zwanger te worden?

Dat willen we uiteindelijk denk ik wel, maar we zijn er nu totaal niet mee bezig. We moeten eerst dit drama verwerken, voordat we het opnieuw proberen. De tijd zal het leren…

Wil je meer te weten komen over de NIPT test, wie ervoor in aanmerking komen en wat er precies getest wordt? Wij schreven er een artikel over: wat is een NIPT test en kan iedere zwangere vrouw dit laten doen?

Om privacy redenen hebben we de namen in het verhaal veranderd. Ook de foto bij het artikel is niet de foto van Juliette zelf. We nodigen jullie van harte uit om een reactie op het artikel te geven, maar vragen jullie wel om rekening te houden met de gevoelens van Juliette en haar man. Kwetsende opmerkingen zullen dan ook verwijderd worden. 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook