fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jongeren halen vanaf 16 jaar hun rijbewijs

Jongeren hoeven niet langer te wachten tot zij 18 jaar zijn om hun rijbewijs te kunnen gaan halen. Sinds een paar jaar mogen zij als ze 16 jaar zijn al theorie examen doen. In datzelfde jaar kunnen ze ook al beginnen met het nemen van rijles. Zij moeten wel tot hun zeventiende verjaardag wachten voordat zij praktijk examen mogen doen. De enige voorwaarde is dat zij tot hun achtiende jaar onder begeleiding van een coach rijden. Dit zijn de nieuwe regels zoals opgesteld in een tijdelijk experiment.

h

Experiment voor jongeren
De overheid startte in 2011 het tijdelijke experiment 2toDrive. Door deze nieuwe regelgeving kunnen jongeren dus al met 17 jaar een rijbewijs halen. Belangrijk onderdeel van de nieuwe regel is dat zij het eerste jaar alleen onder begeleiding van een coach mogen rijden. Die coach kan hun moeder of vader zijn, maar ook een andere bekende. Er zijn duidelijke regels opgesteld waar deze coach aan moet voldoen. Het idee achter het experiment is dat de jonge bestuurder meer zelfvertrouwen opbouwt, voordat hij of zij zelfstandig de weg op gaat. Maar de regeling is er vooral voor roekeloze jonge bestuurders. Voor deze categorie jongeren, is de coaching van belang voor de veiligheid op de weg. Onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft uitgewezen dat dit experiment de veiligheid op de weg zal vergroten. Het zou 16 verkeersdoden per jaar kunnen voorkomen. Dit tijdelijke experiment duurt tot en met het jaar 2017. Maar als deze succesvol blijkt te zijn en de bevindingen uit het onderzoek lijken bewaarheid te worden, zal deze regeling een definitieve status krijgen.

Wie mag coach zijn?
Tot hun 18de jaar mogen de jonge bestuurders met hun rijbewijs dus alleen met de auto de openbare weg op als er een coach naast hen zit. Deze coach moet natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze moet al minimaal vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Ook moet de coach boven 27 jaar oud zijn. Op het moment dat de coach de bestuurder begeleidt mag hij of zij niet onder invloed van alcohol of drugs zijn. Ouders of bekenden van de bestuurder kunnen dus niet hun 17jarige zoon, neefje of vriend inzetten als de ‘BOB’ op vrijdag- en zaterdagavond. Iedere jonge bestuurder mag maximaal vijf coaches aanmelden voor de speciale begeleiderpas. Deze pas moeten zij kunnen tonen als zij zich als bestuurder van een auto op de openbare weg begeven. Je kunt dus niet zomaar iedereen naast je laten zitten als coach.

In welke auto rijdt jouw kind?
Als jouw kind met 17 jaar zijn rijbewijs heeft gehaald, krijgt hij dan gelijk een auto? Heeft hij er misschien zelf voor gespaard? Veel kinderen zullen nog op school zitten. Dan is het moeilijker om voldoende geld te verdienen om een auto te kunnen rijden en onderhouden. Je kunt als ouder ook jouw auto uitlenen. Zou jij je eigen auto gemakkelijk uitlenen aan je kind? Of doe je dat al? Of koop je liever zo snel als je kunt een tweedehandse of zelfs nieuwe auto voor je kind? Om de kosten enigszins te drukken zou je er bij een tweedehands auto voor kunnen kiezen om zelf te sleutelen aan die auto als deze iets mankeert. Via deze site vind je alle onderdelen daarvoor.

Door: Vivienne Westerhoud, haarauto.nl.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook