fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jongere wil geen seks met roker: “Vies en niet stoer”

Toen ik nog sporadisch een sigaret opstak had ik helemaal geen problemen met roken. Er werd in ons studentenhuis zelfs binnen en in de slaapkamers gerookt en dat vond ik destijds helemaal geen probleem. Inmiddels ben ik moeder, heb ik al jaren geen sigaret aangeraakt en zou ik misselijk worden van het idee dat er bij ons thuis iemand binnen zou roken. Dingen veranderen. En sneller dan we misschien denken! 

Ongezond en onbetaalbaar

Het beeld dat wij als samenleving van rokers hebben, is de afgelopen jaren ingrijpend aan het veranderen. Naar mijn idee is dat iets goeds: roken is erg ongezond en het is alleen maar aan te moedigen dat onze kinderen er zo min mogelijk mee opgroeien. Ik vermoed dan ook dat de generatie van mijn kinderen überhaupt niet meer aan roken zal beginnen. Enerzijds vanwege de talloze gezondheidsrisico’s, anderzijds omdat een pakje sigaretten zo goed als onbetaalbaar zal zijn.

Geen seks

Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (Hartstichting, KWF, Longfonds), blijkt dat niet alleen ik dit vermoeden heb, maar dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ daadwerkelijk een stuk minder met roken heeft dan mijn generatie. Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de jongeren liever geen seks heeft met iemand die rookt. In de leeftijdsgroep die daar net onder valt (kinderen tussen de 12 en 15 jaar) geeft 85 procent van de jongeren aan liever verkering te hebben met iemand die niet rookt.

Jongeren vinden roken vies en niet stoer, vindt vier op de vijf jongeren. Zelfs 55 procent van de ondervraagde jongeren vindt dat roken verboden zou mogen worden.

Niet snel genoeg

“Dit onderzoek biedt niet alleen goede raad voor jongens en meisjes die graag verkering willen, maar het bevestigt vooral dat de rookvrije generatie heel snel dichterbij komt. Wat mij betreft kan dat natuurlijk niet snel genoeg gaan” zegt staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) over het onderzoek.

Nooit aan beginnen

Ook ik vind het persoonlijk een goede ontwikkeling. Er is een enorme groep die momenteel rookt en waarvoor stoppen heel erg lastig is. Laten we daar met elkaar van leren en ervoor zorgen dat onze kinderen er nooit aan beginnen!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook