fb
Damespraatjes Damespraatjes

Joelle: ‘Ik heb zo’n vreselijke last van de verbouwing van mijn buren’

overlast verbouwing buren

Gek wordt ze ervan. Het geluid van een snerpende boor in de muur kan ze niet meer horen. Joelle is zo klaar met de verbouwing van haar buren, maar durft er niet over te klagen. “Rietje en Kees zijn schatten en ik wil geen ruzie, maar ik kan niet meer. Ik kan me niet concentreren op mijn werk, maak fouten en ben de wanhoop nabij.”

Drie jaar woont Joelle nu naast haar buren. Vanaf het moment dat ze elkaar zagen, was er een fijne klik. “Rietje en Kees zijn begin zestig en hebben geen kinderen. Zij werkt in de gehandicaptenzorg en hij is vrachtwagenchauffeur. Ik ben anderhalf jaar geleden moeder geworden en soms passen ze op onze dochter Pien. We overlopen elkaar niet, maar zijn er voor elkaar als het nodig is.”

Vier luidruchtige bouwvakkers

Rietje en Kees liepen een tijd lang rond met verhuisplannen. Maar omdat ze niet echt het huis van hun dromen konden vinden, besloten ze hun huis te laten verbouwen. “Ik snapte dat heel goed. De huizen waarin we wonen zijn superfijn en dat van hun is inderdaad tamelijk gedateerd, dus een verbouwing leek me logisch. Ik werd al wel wat huiverig toen ze me vertelden dat ze vier mannen uit Polen en Roemenië hadden ingehuurd en dat ze zelf tijdens de werkzaamheden in een huisje op een campingpark zouden slapen. De Poolse bouwvakkers logeerden ook in hun huis zodat ze tempo konden maken.”

Radio keihard aan

Joelle zwaaide Rietje en Kees uit en beloofde contact te houden. “Mijn buurtjes waren de straat nog niet uit, of het circus ging van start. De radio stond keihard aan terwijl de muren werden weggebroken. Ik schonk er geen aandacht aan, deze herrie zou maar van tijdelijke aard zijn.” Helaas. Deze herrie is dagelijkse kost. Om acht uur ’s ochtends beginnen de mannen, om zes uur houden ze op om te eten en van zeven tot tien uur ’s avonds beuken ze door. Ik word er helemaal gestoord van. Pien slaapt onrustig en is huilerig en ik werk als ZZP’er vanuit huis en schrijf voor allerlei kranten en tijdschriften. Maar door al die herrie maak ik fout op fout.”

Even geduld mevrouwtje

Als Rietje vraagt hoe het ervoor staat, zwijgt Joelle over de overlast die ze ervaart. Ze zegt niets over de keiharde muziek en vertelt ook niet dat ze het geluid van de boor niet meer kan horen. Ze wil niet dat haar buren zich zorgen maken, zij kunnen er immers ook niets aan doen. Dat ze heeft geklaagd bij de mannen zegt ze ook niet. “Ik heb aangebeld en gevraagd of het wat zachter kon. Dat mijn dochter niet kan slapen en ik niet kan werken. In gebrekkig Nederlands antwoordde de Pool dat ik even mijn tanden op elkaar moest zetten en dat ik geduld moest hebben. Toen hij zijn zin eindigde met ‘mevrouwtje’ sprong ik uit mijn vel. Ik moest me zo beheersen om die man niet aan te vliegen.”

Moordneigingen

Met gebalde vuisten loopt Joelle na het onbevredigende gesprek weer naar huis. “Moet ik dan tegen Rietje en Kees zeggen dat ik dol word? Dat ik moordneigingen heb? Het huis moet hoe dan ook worden verbouwd. Ik heb zelfs overwogen om ook weg te gaan, maar vind dat echt te zot voor woorden. Dan ben ik een bak met geld kwijt aan een vakantiehuisje omdat mijn buren verbouwen. Maar ik weet ook hoe blij ze zijn dat hun huis wordt omgetoverd in een paleisje.”

Puincontainers voor de deur

Wat Joelle ook mateloos irriteert zijn de twee grote puincontainers die voor de deur staan. “Die krengen nemen twee parkeerplekken in beslag en het is al zo lastig om je auto te parkeren. Ik moet nu mijn auto vaak een heel eind verderop neerzetten en loop dan te sjouwen met de MaxiCosi en boodschappentassen. En dan nader ik mijn huis en hoor ik het doordringende geluid van schuurmachines en klopboren en dan kan ik wel huilen. En dan neem ik me voor Rietje te vertellen dat het een onhoudbare situatie is en als ze dan belt, dan doe ik dat toch maar niet. Maar echt, dit ga ik niet volhouden.”

Verbouwen staat in de top 3 van ergernissen tijdens het thuiswerken. Herken je dat ook? Wat raad je Joelle aan? Vind je het een goed idee dat ze zwijgt tegen haar buren om de band niet te verzieken? Of vind je dat ze voor zichzelf moet opkomen? Praat mee in de comments onder dit artikel.  

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Hoe lang duurt het om een woning te verbouwen? Laatste woning is in 3 weken volledig gestript én opgebouwd.

Bel de gemeente en vraag om te handhaven op de containers. Die zijn mogelijk meldingsplichtig. En mogen ongetwijfeld niet oneindig blijven staan op publieke grond.

Reageer ook