fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jim is steeds vaker jaloers en Amanda trekt zich daardoor terug

Ze was op hem gevallen vanwege zijn ruimdenkende en creatieve geest. Niets leek te gek voor hem. Maar nu ze langer in de relatie zitten, merkt Amanda dat Jim steeds vaker jaloers reageert als ze het over haar ex of over haar mannelijke vrienden heeft. Die reacties zorgen er dan voor dat zij niet zo snel meer iets over hen deelt. Dat maakt Jim achterdochtig omdat hij wel voelt dat er iets is. Dan kan hij gaan zitten vissen wat haar heel ongemakkelijk maakt en haar doet terugtrekken. Ze zijn dol op elkaar, maar nu is het soms erg moeizaam om het nog gezellig te hebben.

Wat deel je met elkaar?
Wat je wel en niet deelt met je lief heeft vaak met meerdere zaken te maken. Ten eerste al met hoe je het gewend bent van huis uit. In een liefdesrelatie willen we ons gekend weten door onze partner, zodat we helemaal welkom zijn met wie we zijn en alles wat we daarin meebrengen. Veelal wil de ander je ook helemaal verwelkomen; het kan alleen zo zijn dat die zelf dan een oude pijn of onzekerheid tegenkomt waardoor dat niet altijd vanzelf gaat.

Onzekerheid
Als Amanda vertelt over de leuke tijd die ze vroeger had met haar ex – met wie ze nog steeds kinderen opvoedt – voelt Jim vooral onzekerheid. Dat wat Amanda met haar ex heeft gehad, zou zij nooit met hem gaan beleven. Wat is zijn plek in haar leven? Het doet hem klein en onbelangrijk voelen, waardoor hij ook niet meer kan horen wat zij hem vertelt. Terwijl hij – los van hun situatie – natuurlijk snapt dat iemand ook nog leuke herinneringen aan een ex kan hebben zonder dat dat bedreigend hoeft te zijn voor een nieuwe partner. Een soortgelijk proces speelt zich af als zij het heeft over haar vrienden.

Confrontaties uit de weg
Amanda is erg gevoelig voor wat Jim van haar denkt, en is niet gewend om confrontaties aan te gaan. Ze vat vragen of opmerkingen van hem al snel op als kritiek, en gaat die dan liever uit de weg. Zij wil het liefst gewoon niet zo hoeven nadenken over wat ze wel en niet tegen hem zegt. Ze is niet voor niets gestopt met de relatie met haar ex en heeft geen liefdesrelatie met haar vrienden, dus er is alle ruimte en betekenis voor Jim in haar leven.

Aandacht voor onderliggend verlangen
Nu Jim en Amanda beseffen wat er onder hun gedrag aan behoefte ligt, kunnen ze ook weer meer open staan voor elkaar en gehoor geven aan die verlangens. Hoewel het nog onwennig en kwetsbaar voelt, leert Jim om eerder aan te geven dat zijn onzekerheid weer boven komt, in plaats van haar te ondervragen als een inquisiteur. Amanda leert om te blijven delen wat er in haar omgaat of wat ze heeft meegemaakt, en daarbij ook aandacht te hebben voor zijn gevoeligheid. Als ze merkt dat Jim haar iets te doordringend gaat bevragen, pakt ze hem even vast of geeft ze hem een zoen, om daarmee te zeggen: ik zie je en ik hou van jou. Dan kan Jim haar weer uitnodigen verder te gaan met haar verhaal.

Erkenning
In plaats van elkaars pijn te omzeilen en uit contact te gaan, is erkennen dat die pijn er is effectiever. Vaak wordt die daarmee al minder heftig, terwijl hij je anders in de weg blijft zitten. Open zijn over je kwetsbaarheid, maakt openhartige gesprekken over gevoelige onderwerpen weer mogelijk. Bovendien blijf je zo met elkaar in verbinding en kan de relatie zich verder verdiepen.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook