fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jikke: ‘Mijn kapsters worden steeds boos op mij’

Jikke heeft mooi lang haar en gaat niet zo vaak naar de kapper. Het is makkelijk te onderhouden en blijft lang goed zitten. Gelukkig maar, want ze ziet er altijd vreselijk tegenop om naar de kapper te gaan. “Mijn kapsters worden steeds boos op mij.”

Als kind al had Jikke een hekel aan de kapper. “Mijn moeder vond het vroeger leuk om mijn haar kort te laten knippen omdat ze dat zo leuk vond staan. Ik vond het wat minder geslaagd omdat ik vaak werd aangezien voor een jongen. De kapster die me toen knipte had weinig geduld en ik vond het een drama om naar haar toe te gaan. Ze duwde mijn hoofd altijd net iets te hard naar beneden en knipte mijn haar korter dan ik had aangegeven. Volgens mij deed ze het erom. Mijn moeder durfde er niks van te zeggen en ik moest naar die kapster omdat ze zo lekker goedkoop was.

Wat is er mis met lang haar?

Het korte kapsel maakt plaats voor prachtige lange, bruine lokken als Jikke in de puberteit komt. “Kort haar vond ik stom. Ik wilde dat niet meer. Opeens begon ik me te interesseren voor mijn uiterlijk en daar hoorde ook een vrouwelijk kapsel bij.” Tot op de dag van vandaag heeft Jikke lang haar. Van vrouwen van een zekere leeftijd die hun haar afknippen en hennarood verven, snapt Jikke helemaal niks. “Waarom zou je er op je veertigste, vijftigste uit moeten zien als een man? Wat is er mis met mooi lang haar?”

Ga je nog op vakantie?

Jikke moet er niet aan denken. Ze is zuinig op haar lange haar en koopt zich arm aan verzorgingsproducten. “Mijn dag is verpest als mijn haar niet goed zit. Ik besteed er echt veel aandacht aan. Het enige dat ik niet doe is vaak naar de kapper gaan. Om je de waarheid te zeggen heb ik een hekel aan kappers. Horendol word ik van hun geklets. ‘Ga je nog op vakantie?’, ‘Ga je nog wat leuks doen met Kerst?’ Waarom zou de kapster dat willen weten?” Soms verzint Jikke een enorm luxe vakantie en fantaseert er in de kappersstoel lustig op los terwijl de kapster haar via de spiegel met open mond aankijkt. Maar meestal probeert ze het gesprek te draaien en stelt zij de vragen in plaats van de kapper.

Ik werd de salon uitgezet

“Maar dat is ook niet helemaal wat ik wil, want het komt er op neer dat ik gewoon geen zin heb om een gesprek aan te gaan. Ik zit er niet op te wachten en kom in de salon voor mijn haar, niet voor allerlei smalltalk. Het liefst pak ik mijn telefoon erbij als ik word geknipt, maar dat is natuurlijk helemaal onbeleefd en onfatsoenlijk. Dat kan ik dan niet over mijn hart verkrijgen. Dat vind ik zo bitchy overkomen.” Dus probeerde Jikke het op een andere manier op te lossen en vroeg haar vorige kapper niet tegen haar te praten. “De kapster keek me aan of ik gek was geworden en begon heel hard te lachen. Toen ik zei dat ik serieus was, werd ze boos, rukte het kappersmanteltje van mijn nek en ik mocht vertrekken. Stond ik met mijn nog natte haar op straat.”

Zwijgend maar boos knippen

Gelukkig hoeft Jikke niet zo vaak naar de kapper omdat haar lange haar heel goed en best lang in model blijft zitten. “Maar eens in de zoveel tijd moet ik wel naar een kapsalon omdat ik gespleten haarpunten niet mooi vind. Inmiddels heb ik een nieuwe kapper gevonden en ik heb haar dezelfde vraag gesteld: wil je alsjeblieft niets tegen me zeggen als je met me bezig bent. Ook zij werd kwaad. Ze knipte mijn haar wel zonder te praten, maar die vernietigende blik in haar ogen was tamelijk onaangenaam. Ben ik dan echt de enige die zich ergert aan dat gewauwel tijdens het knippen?”

Hoe los jij dat op met je kapper? Klets jij er vrolijk op los? Of vind je het net als Jikke bloedirritant als de kapper je allerlei vragen stelt? Wat doe jij er tegen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door RDNE Stock project via Pexels

Ella: ‘Ik heb mijn schoonmoeder eindelijk verteld hoe ik me voel en dat viel niet in goede aarde’

verteld hoe ik me voel

Hoe vaak beantwoord je de vraag: ‘hoe gaat het met je?’ met ‘goed’, terwijl het eigenlijk helemaal niet goed met je gaat? Ella deed dat ook altijd. Totdat haar schoonmoeder belt en Ella haar zegt dat ze zich onprettig voelt en dat dat met Rick, haar man, te maken heeft. “Ik kreeg later een app van haar waar de honden geen brood van lusten…. Verder lezen

31 reacties

Barbara -

Ik ga ook niet graag naar de kapper. Mijn kapster heeft het snel door wanneer ik niet wil praten en maakt daar helemaal geen probleem van, integendeel…ze is blij dat ze ook even haar kwebbel mag houden. Ik ga ook zelden maar wel altijd naar dezelfde dus ze kent me… Ik heb het in het begin aangegeven dat ik niet altijd een vlotte prater ben

Theys D. -

Ben zelf ook kapster en ga bij de mensen aan huis, ik probeer steeds goed aan te voelen of men er behoefte aan heeft om te praten en zo niet mag men dat gerust zeggen, ik zal daar niet boos om worden. Wat betreft de wens van de klant hun kapsel luister ik goed naar wat ze willen en zal dan ook hun keuze respecteren. De puntjes knippen is dan ook de puntjes knippen en niet 20cm afknippen. Krijg daarom ook regelmatig goeie comentaren dat ik doe wat ze vragen. Heb zelf meegemaakt dat ze meer knipten dan ik gevraagd had dus weet hoe dat voelt.

Manon -

Ik leg uit dat ik een introvert ben op een vriendelijke manier en dat ik niet echt een prater ben, in het begin van de knipbeurt.
Vaak wordt dit goed ontvangen!

Maureen -

Mijn haar is behoorlijk dik en hangt op mijn bips terwijl ik al naar de 70jr mag lopen!
Waarom dit irritatie bij kappers wekt snap ik….valt niet veel te verdienen als er niet meer geknipt zou worden als alleen “bijknippen”hetgeen totaal niet bestaat terwijl er “kort of afknippen” wordt bedoeld!
Mijn Schepper heeft mij gezegend met volle ,dikke bos haar waar ik best trots op mag zijn. Bevalt dit fenomeen op mijn leeftijd vooral niet?, kijk dan gerust de andere kant op en zie je helaas wel “ergere” dingen op deze boze aardbol.
Geniet van je tijd, het leven EN van je eigen haar en verdraagzaamheid naar elkander toe is wat mij betreft het meest vriendelijke gebaar!!!

God bless the hairdressers in particular!

Essie -

Als kapster! Kan ik hier wel een beetje om lachen. Ik sta dan ook de hele dag tussen die kakelende mensen, haha. Wat vaak leuke gesprekken zijn, maar soms ook “gemaakt”. Zelf houd ik ook niet zo van die gemaakte gespreken, maarja je “moet” ook ergens een gesprek beginnen. Dit kan best lastig zijn, ook voor de kappers. Als ik een tip mag geven voor diegene die het zelfde probleem hebben als deze dame. Je zou ook gewoon kunnen zeggen in t begin van een behandeling… ik zou het fijn vinden als ik even lekker rustig/zenn bij je in de stoel mag zitten.. doe gewoon lekker je ogen dicht ofzo, een beetje kapster snapt dan echt wel dat je het dan fijn vind om even te relaxen.. ipv dat ze op d’r tenen is getrapt, omdat dat een kapster is die wel van die gemaakte gesprekjes houd😆

Ex kappster -

Ik ben vroeger kapper geweest. En ik had altijd wel snel door als iemand wel of geen behoefte had aan gezellig gebabbel.
Soms vond ik het ookwel eens fijn om niet de gehele tijd te “moeten” praten. Sommige van mijn cliënten vielen zelfs in slaap. Ikzelf ga grappig genoeg ook niet graag naar de kapper omdat de kapper te vaak toch mijn haar heeft geknipt hoe zei het mooi vondt in plaats van wat ik wilde. en ook vaak veel korter dan dat ik wil.
Heel lang had ik een fijne kapster tot zei ermee stopte… Nu knip ik mijn haren zelf al moet ik zeggen dat het even heeft geduurd voordat ik dat goed kon in spiegelbeeld jezelf knippen is toch heel wat moeilijker 🙃

Rita -

Ben ik nu de enige die heerlijk een dutje kan doen tijdens de behandeling, waar rust centraal staat…

Lin -

Ik herken je probleem met naar de kapper gaan. Mijn hele leven bij vreselijke kappers geweest waar de goedkope prijs belangrijker was dan de vibe en hoe je behandeld wordt in de stoel. Inmiddels ga ik naar een wat luxere kapper van Aveda en in dit soort salons staat rust en ontspanning centraal. Ik heb ook een keer aangegeven dat ik kwam voor rust omdat ik me niet goed in me vel voelde en zo min mogelijk geklets en dit werd heel vriendelijk opgevangen. Ik hoop dat je zo een salon in de buurt kan vinden.

Joris -

Is het misschien mogelijk dat het de toon is die de muziek maakt? Ik ga elke 5 weken, geen moeilijk gedoe, gewoon binnenlopen, vaste kapsalon en heb een specifieke voorkeur voor enkele kappers.

Fiene -

Persoonlijk vind ik dit een vaag dilemma.
Hoezo worden kappers boos als je vraagt of er tijdens het knippen niet gepraat kan worden..
leuke klantvriendelijke kappers zijn het dan.
Het lijkt mij echt geen serieus dilemma dit.

Jolanda -

Ik ben een kapster en vindt dat mijn klanten soms ook wel iets minder mogen praten. Helaas kan ik het niet maken om te vragen om te zwijgen.

Hennie -

Zo herkenbaar, ik HAAT naar de kapper gaan. Ze doen nooit wat je vraagt en altijd de opmerking; dat staat niet zo mooi bij elkaar.. Ik moet er mee lopen en dan zeg ik wel niet wie mij geknipt heeft.. Die betaalt ,die bepaalt zou ik zeggen.. Heb al jaren de voorkeur voor de tandarts boven de kapper…

Dani -

Ik vind zelf kort haar heel pittig en heb ook kort blond haar, geeft uitstraling, maar een kapper vinden die goed met kort haar kan omgaan en t ook leuk weet te knippen heb ik nog steeds niet gevonden en als ze er wel zijn gaan ze weer een keer weg.
Ik zie weleens mensen met lang sluik haar en dan mag er bij de kapper amper een centimeter af, dan zit ik me haast op te vreten in de stoel, asjeblieft de schaar erin bij dat lange haar.
Kort haar kan erg mooi zijn, ondanks dat veel mannen niet willen dat hun vrouw het afknipt, onzin vind ik, tussen kort en heel kort zit echt nog wel een verschil.

Anoniem -

Ik snap dat je het niet leuk vind. Echter dit weet je als je naar de kapper gaat en als je kort met je antwoorden bent stoppen ze zelf vaak zelf met praten. Denk dat we allemaal eens moeten stoppen met te zeggen wat we willen.

Eva Vliese -

Ik heb een splitender gekocht. Daarmee punt ik elke 5 weken mijn haren. Ook ik heb een hekel aan de kapper, ze knippen ook meer dan ik gevraagd heb.

Petra -

Maar de kapsters hebben wel gelijk. Er zijn maar weinig vrouwen van boven de 50 die lang haar goed dragen. Meestal moet je krullen hebben of een jong gezicht zo niet dan trekt stijl lang haar je gezicht naar beneden. En tja door de zwaartekracht gaat je gezicht en kaaklijn toch al hangen dus dan maakt lang haar juist ouder en korter haar haalt je gezicht weer op. Heel kort hoeft niet maar zeker niet langer dan tot je schouders. Snap nooit dat vrouwen zo blijven hangen aan dat lange haar. Het is echt niet flatterend voor de oudere vrouw. Uitzonderingen daar gelaten.

Annet -

Ga naar mijn kapper. Die zegt zelf geen woord. Heerlijk geen geklets aan je hoofd😂

Annemarie -

Bij mijn kapper kan je een stille knipbeurt boeken. Prima opgelost.

fran -

daarom ga ik wel graag naar de tandarts 😅

Josje -

Altijd datzelfde gesprek. Ik ben er ook mee gestopt. Tijdens het haren wassen die ik al een dutje. Ik kom voor ontspanning en niet om naar slapgeouwehoer te luisteren. Maar dat snapt men niet. Men vind dat het moet, erbij hoort. Nou ik niet. Laat zo’n kapper eens zelf vragen of men het appreciërt. Ik ga hooguit 2x per jaar de puntjes laten knippen en verder zie zij mij niet. En zulke goede kappers zijn op 1 hand te tellen.

Anneke -

Gewoon niks zeggen wordt bij mijn kapper geaccepteerd..
Je kunt ook aangeven dat je niet veel te zeggen hebt omdat je moe bent. .

Pat -

Nou lekker gezellig type ook…hahaha nou vind het altijd heerlijk bij me kapper met een gezellig lul verhaal….

Anja -

Lijkt mij tamelijk normaal voor kappers.en klanten. Als je niet zon behoefte hebt aan gekakel zeg je gewoon. ‘ het is zo lekker dat ik bij de kapper gewoon even mijn rust kan vinden’.
Dat begrijpen ze echt wel en vinden ze vaak ook fijn.
Niet zo moeilijk maken. Er zijn al ernstige zaken genoeg.

Hannie -

Ik ben kapster en heb een hekel aan klanten die steeds maar praten over het haar wat ze willen hebben . Soms onmogelijk!! En maar praten over vakantie en kinderen , ea. Laat mij gewoon mijn werk doen!!

Elsa -

Nou als dit je ergste probleem is…….
Probeer je ook eens in een ander te verplaatsen wellicht heeft de kapster ook niet altijd zin in een gesprek maar vind ze het ook belangrijk om je op je gemak te stellen en interesse te tonen probeer het eens als iets positiefs te zien ipv botweg tegen iemand te zeggen dat ze niet tegen je mogen praten.

Ej -

Kappers houden van grote veranderingen waar ze hun creativiteit los kunnen laten. Daarom proberen ze je iets op te dringen waar je niet op zit te wachten. Altijd drastische korte kapsels aansmeren. Puntjes, föhnen, wassen zorgt voor verveling bij hun.

Diane -

Ik heb ook zo’n hekel aan naar de kapper gaan. Zeker als ze me van alles aan willen smeren. Ik ben ook nooit blij met hoe ze het in model brengen en was snel mijn haar weer als ik thuis ben. Ik ben niet zo’n prater, geef wel beleefd antwoord op hun vragen maar ze hebben snel genoeg door dat een gezellig gesprekje er niet in zit met mij en dan zijn ze vanzelf stil.

Catophile73 -

Tot een paar jaar geleden ging ik ook niet graag . De kapsters creëerden precies het tegenovergestelde van wat ik wilde, probeerden mij veel te dure producten als shampoos op te dringen en vroegen altijd weer hetzelfde; Ga je nog op vakantie of ben je al geweest ? Of , zit je nog op school of werk je ? Bah, verzin eens wat beters, denk ik dan. Dan werd mijn haar ook nog eens afschuwelijk tuttig geföhnd , niet om aan te zien 🥶😱 ! Dan was het bij mij razendsnel naar huis , mijn haar wassen en stylen zoals ik gewend was. Tegenwoordig ga ik naar een salon in het andere eind van het land waar niemand mij kent, waar met een frisse blik naar mijn haar werd gekeken. Die bevalt mij veel beter. O.k. vragen of ik op vakantie ga of ben geweest blijven toch, helaas. Maar de kapster die.meestal mijn haar knipt, is een die mij niks opdringt, met mij meedenkt en mij echt wil helpen. Ze is ook heel fel tegen opdringen van veel te dure middeltjes. ‘ Daarvoor doe je het niet ‘ , zegt ze altijd, ‘ dan hebben die salons een verkeerde instelling ! ‘ Verder laten ze je pas gaan als je zelf helemaal tevreden bent. En zo hoort het 👍👍 !

Margreet -

Deze mevrouw heeft een probleem en dat is niet met de kapper. Kijk daar maar eens goed in de spiegel en probeer je blik te verbreden.

Corrie -

Wil rustig zitten en genieten van rust

Angela -

En daarom ga ik nooit naar de kapper,ik erger me groen en geel,aan dat gekakel.Of dat je steeds hoort,hoe kort haar veel mooier is,plus nog een kleurtje enz enz,want bij uw leeftijd past een korter kapsel,en die eeuwige boblijn die je opgedrongen wordt .Nee lekker thuis,door mijn nichtje die niet aan mijn kop zeurt 😀

Reageer ook