Damespraatjes Damespraatjes

Jeuk aan je vagina: wat kun je er aan doen?

Hoe ongemakkelijk is het als je juist op dat plekje jeuk hebt. Openlijk krabben doe je niet (is ook beter van niet), je weet niet meer hoe je moet gaan zitten en een potje seks kun je je partner nu niet aandoen, omdat je niet goed weet wat het nu is. Tijd om je er wat in te verdiepen!

Wat is vaginale jeuk?

Je hebt dan jeuk aan je schaamlippen of in je vagina. Ook kun je wat meer witte vloed hebben dan normaal, en misschien stinkt het zelfs wel een beetje. Meestal gaat dit na een paar dagen weer over. Maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een schimmelinfectie (candida) of bacteriële infectie (bacteriële vaginose) aan de vagina hebt.

Vraag hier een gratis pakketje Libresse inlegkruisjes aan

Wat is de oorzaak van de jeuk?

  • Het gebruik van producten met zeep, conserveermiddelen, kleur- en geurstoffen voor de reiniging van de vagina.
  • Het dragen van strakke broeken of strak zittend ondergoed die zorgen voor een afsluitend en broeierig effect rondom de vagina. Ook kan het komen door het continu dragen van inlegkruisjes of maandverband. Gebruik een aantal dagen geen inlegkruisjes en kijk of het verbeterd.
  • Een allergie voor een voedingsmiddel of parfum. Heb je net een nieuwe wasmiddel of wasverzachter gekocht stop daar dan onmiddellijk mee en stap weer over op je oude vertrouwde wasmiddel.
  • Een bacteriële vaginose. Normaal heb je in je vagina allerlei verschillende soorten bacteriën, die er samen voor zorgen dat de zuurgraad van de vagina optimaal blijft. Met name de lactobacillen zorgen ervoor dat de vagina een zure omgeving is. Als je last hebt van bacteriële vaginose, dan is je vagina minder zuur dan normaal.
  • Een schimmelinfectie/candida. Eigenlijk is de candida een soort gist, die altijd in je vagina aanwezig is. Soms raakt er een evenwicht verstoord waardoor de candida de overhand krijgt. Sommige mensen schamen zich er voor omdat ze denken dat het een SOA is, maar dat is het niet. Het ontstaat ook niet doordat je het slecht schoonhoudt. Het evenwicht in je vagina kan bijvoorbeeld verstoord raken als je antibiotica hebt geslikt, als je wast met zeep, je hormoonhuishouding schommelt of als je stress hebt.
  • Een SOA (een seksueel overdraagbare aandoening) bijvoorbeeld de parasiet Trichomonas. Deze parasiet wordt overgedragen door onbeschermd seksueel contact. Je kunt een infectie met trichomonas voorkomen door veilig te vrijen. Kenmerken voor Trichomonas: vies ruikende afscheiding, branderig gevoel bij het plassen en een ontstoken vagina.

Wat kun je er aan doen?

Een paar dagen wachten en kijken of de klachten vanzelf overgaan. Zo niet, of zijn de klachten heel heftig, ga dan naar de huisarts om te laten bepalen wat het is. Afhankelijk daarvan wordt er een behandelmethode geadviseerd. Het kan zijn dat de huisarts een uitstrijkje maakt.

Lees ook:

BronGezondheidsplein


2 reacties

Japster -

Wauw ! wat een interessant bericht. Ik heb hier veel aan en zal he in de toeksomst goed kunnen gebruiken

Japster -

Wauw ! wat een interessany bericht. Ik heb hier veel aan en zal he in de toeksomst goed kunnen gebruiken

Reageer ook