fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jerney is nachtoppas: “Ik krijg er hele wisselende reacties op”

Toevallig had ik het er net met mijn moeder over: hoe slecht ons dochtertje deze weken slaapt. Ze was een paar dagen ziek, er komen tandjes door en is hierdoor vaak even wakker. Gelukkig valt ze na een kusje en het indoen van haar speentje meestal snel weer in slaap, maar de gebroken nachten hakken er bij ons toch best in. Vooral omdat we allebei een drukke baan hebben en ik ook nog eens zwanger ben. 

Extreme vermoeidheid

Tijdens dit soort periodes zijn er altijd een aantal dingen die mij op de been houden. Zou vind ik het heel mooi dat ik ’s nachts naar haar toe mag om haar te troosten of te verzorgen. Op de een of andere manier brengt dit een soort oergevoel in mij naar boven. Ook weet ik dat het altijd tijdelijk is en het er over een paar dagen, weken of maanden weer heel anders uit kan zien. Toch neemt het de extreme vermoeidheid niet weg. En ik snap dan ook heel goed dat uitgeputte ouders op zoek gaan naar een oplossing.

Nachtoppas

Eén van de mogelijke oplossingen, is het inhuren van een nachtoppas. Het woord ‘nachtoppas’ schetst eigenlijk direct wat het is: iemand die ’s nachts op jouw kindje past. De ouders kunnen zo een nachtje bijslapen, terwijl ze weten dat hun kindje in goede handen is.

Even bijslapen

Jerney Wermeester is zo’n nachtoppas en gaf een interview aan het AD. Ze kwam op het idee om hiermee te starten toen ze zelf volledig uitgeput was na het krijgen van haar tweede kind. “Ik besprak dit op het consultatiebureau en hier zeiden ze tegen mij dat ik het kindje best wel een nachtje naar opa of oma kon brengen. Bij ons lag dat niet zo makkelijk. Onze familie woont niet om de hoek. Zo kwam ik op het idee van een nachtoppas.”

Wisselende reacties

De reacties op het werk van Jerney zijn heel wisselend. “Ik krijg veel positieve reacties. Mensen die nu uit de kleine kinderen zijn die zeggen dat als dat toen had bestaan, ze daar zeker gebruik van hadden gemaakt. Maar ik krijg ook reacties dat mensen zeggen dat je van te voren weet dat je minder slaapt en dat dit erbij hoort. Die vinden het een beetje overdreven allemaal. En dat snap ik ook! De nachtoppas is niet voor iedereen nodig. Maar er zijn mensen die er heel veel aan kunnen hebben en voor die mensen ben ik heel blij dat ik ze kan ontlasten.”

Zou ik ooit een nachtoppas gebruiken?

Zowel mijn als Ward zijn ouders leven nog en vinden het heerlijk om op te passen. Als wij er een nachtje doorheen zitten, kunnen we de kinderen altijd ergens onderbrengen. Tot nu toe is dat nooit gebeurd, maar ik vind het wel een heel fijn idee dat het kan. Zo kan ik mij ook goed voorstellen dat voor ouders die volledig uitgeput een nachtoppas echt een oplossing kan zijn. Een kind heeft tenslotte het meest aan een gezonde en uitgeruste ouder.

Wat vind jij van de nachtoppas? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook