fb
Damespraatjes Damespraatjes

Je relatiecrisis gebruiken om een patroon te doorbreken? Het kan!

Roos is net weg bij Pieter. Een ruzie is heel hoog opgelopen en dat was niet de eerste keer. Ze stoorden zich steeds vaker aan dezelfde dingen en ze losten niets op. Dus konden ze maar beter uit elkaar, aldus Roos. Ze heeft haar spullen gepakt en is naar het huis van een vriendin gegaan die met vakantie ging. Nu al voelt ze meer lucht en hoeft ze helemaal geen rekening te houden met hem of iemand anders. Wat heeft ze dat gemist. Toch beseft ze dat ze niet bij haar vriendin in huis kan blijven.

Beelden over relaties
In een relatie zijn we in eerste instantie snel geneigd om ons aan te passen en zorgzaam te zijn voor de ander. Het start natuurlijk met een verliefde fase, waarin je van alles voor elkaar over hebt. Daarnaast spelen onze beelden over het hebben van een relatie mee in hoe we ons in dat verband naar elkaar gedragen. Dat heeft weer veel te maken met wat we hebben meegekregen van onze ouders en grootouders. Zo ontstaan patronen die inslijten tussen twee geliefden. Toch zijn juist die patronen vaak aanleiding om te willen scheiden.

Patronen
Samen met Roos kijk ik naar de patronen die tussen Pieter en haar zijn ontstaan. Roos zet altijd eerst hun relatie op nummer één en vergeet daarbij voor zichzelf te zorgen. Ze regelt alles in het huis en voor hun sociale leven. Pieter voelt druk nu hij meer werkt en inkomen inbrengt dan zij zodat ze samen een luxe leven kunnen leiden. Hij heeft soms gewoon niet de energie om nog mee te doe met alles wat Roos bedenkt. Hij wil ook wel eens even niks en neemt het haar dan kwalijk dat ze meer van hem vraagt. Wat maakt dat Roos nog minder aan hem gaat vragen om hem maar niet tot last te zijn.

Scheiden is niet altijd de oplossing
Wat opvalt is dat Roos, zodra de maat echt vol is, opeens in haar eentje dit patroon doorbreekt en zichzelf op de eerste plaats kan zetten. De vraag is of ze dat niet ook vaker kan doen terwijl ze met Pieter is. Nu lijkt de keuze om bij Pieter weg te gaan dé oplossing te bieden. Bedenk echter dat je wel kunt scheiden van een persoon maar daarmee nog niet van een patroon dat je zelf meebracht.

Opnieuw onderhandelen
De kunst is dus om niet meteen voor het einde van de relatie te kiezen, maar te kiezen voor het einde van je automatische patroon in de relatie. Als je in dat verband meer openlijk weer jezelf naast de relatie belangrijk kan vinden, kunnen de onderhandelingen opnieuw beginnen en zou er zomaar eens weer een revival kunnen zijn van wat je voor elkaar voelt.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

 

Reageer ook