fb
Damespraatjes Damespraatjes

Je huis klaarmaken voor zonnepanelen: dit moet er gebeuren!

Je huis klaarmaken voor zonnepanelen

Je ziet tegenwoordig overal reclames voor de aanschaf van zonnepanelen en er zijn soms zelfs subsidies mogelijk voor het plaatsen ervan. Toch heeft lang niet iedereen deze kostenbesparende jongens op het dak liggen. Althans, hier op de redactie van Damespraatjes hoor ik dat alle daken nog leeg zijn. Even zonnepanelen op je dak laten leggen is ook niet echt mogelijk, daar komt wel iets meer bij kijken. Je huis klaarmaken voor zonnepanelen: dit moet er gebeuren!

Staat van het dak en beschikbare ruimte

Allereerst is het van belang dat je de staat van het dak laat checken. Deze dient in goede conditie te zijn voordat je de zonnepanelen van Solarwatt laat installeren. Controleer op eventuele lekkages, beschadigingen of andere problemen en repareer indien nodig. Daarnaast is het nodig om te checken hoeveel ruimte er eigenlijk precies beschikbaar is. Zonnepanelen hebben voldoende ruimte nodig om op een efficiënte manier zonlicht op te kunnen vangen. Staat er een hele grote boom of hoge nabijgelegen gebouwen dan kan het zo zijn dat dit de energieopbrengst zal verminderen. Zorg ervoor dat het dakoppervlak vrij is van obstakels en kijk daarnaast goed naar de oriëntatie van de panelen ten opzichte van de zon voor een zo gunstig mogelijk resultaat.

Omvormer plaatsen in huis

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, maar onze huizen gebruiken wisselstroom. Daarom is er een omvormer nodig om de opgewekte gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom. Controleer of het huidige elektrische systeem geschikt is voor de installatie van een omvormer en of het de extra belasting aankan die de zonnepanelen zullen geven. Laat hier het liefste een elektricien naar kijken zodat je zeker weet dat alles klopt en veilig is.

Vergunningen nodig ja of nee?

Informeer bij de gemeente waarin je woont of er specifieke vergunningen vereist zijn voor de installatie van zonnepanelen op jouw woning. Sommige gebieden hebben specifieke richtlijnen met betrekking tot het uiterlijk van woningen, dus zorg ervoor dat je je hier aan houdt om problemen te voorkomen.

Van tevoren al energiezuiniger

Voordat je investeert in zonnepanelen is het verstandig om sowieso eerst te zorgen dat je huis zo energiezuinig mogelijk is. Kijk eens goed naar de algehele isolatie, zoals het vervangen van verouderde ramen en deuren en het optimaliseren van de verwarmings- en koelsystemen. Door je huis efficiënter te maken, kan je het energieverbruik verminderen en uiteindelijk profiteren van een grotere besparing als je eenmaal gebruik maakt van zonnepanelen.

Inspectie vooraf altijd aan te raden

Het is aan te raden om vooraf een professionele inspectie te laten uitvoeren. Een ervaren installateur kan een grondige evaluatie van je dak en elektrische systemen uitvoeren. Hierbij kijkt hij naar mogelijke problemen en zal hij ook aanbevelingen doen en tips geven voor optimalisatie van de woning. Dit kan niet alleen helpen bij een soepele installatie, maar ook bij het maximaliseren van de prestaties en levensduur van je zonnepanelen. En dat is wel zo prettig, gezien het een behoorlijke investering betreft.

Heb jij zonnepanelen? Merk je hier veel van als je kijkt naar de energierekening? We lezen het graag in de comments! 🙂

Afbeelding: Pexels – Kindel Media 

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook