fb
Damespraatjes Damespraatjes

Je huis is een puinhoop en over tien minuten staat er visite voor de deur. Wat nu? Vijf tips

Ik woonde nog niet zo lang op mezelf. Vond het een verademing. Niet dat het een hel bij mijn ouders was, integendeel, maar het was fijn een eigen bedoeninkje te hebben. Om zorg te dragen voor mijn huis. Nou ja, kamer in een huis. Wel eentje in een enorme Gooise villa met uitzicht over de renbaan.

Ik was twintig toen ik mijn jeugd in verhuisdozen stopte, nog een laatste keer omkeek en de deur van mijn meisjeskamer achter me dichttrok. Hoofdstuk gesloten. Op naar het volgende avontuur. Mijn toenmalige vriendje verhuisde en ik nam zijn oude kamer. Aan samenwonen dacht ik niet. Vond dat ik het eerst maar eens een tijdje alleen moest zien te rooien. Dat ging me prima af. Ik nam het niet zo nauw met mijn huishouden. Als ik door mijn servies heen was, waste ik af. Als ik de paarden niet meer kon zien rennen, lapte ik mijn ramen. Leven was heerlijk overzichtelijk.

Visite voor de deur!

Redelijk in paniek raakte ik als er onverwacht bezoek op de stoep stond. In dit huis had ik geluk; om mijn kamer te bereiken moest de visite wel wat doen. Eerst binnen zien te komen. Omdat mijn bel altijd stuk was, fungeerde mijn oude buurman als portier. Hij checkte het gezelschap. Als hij het niet vertrouwde, holde hij de trap op en beschreef de personen. Als ik zei dat het goed volk was, denderde hij de trap weer af om ze binnen te laten. Dat gaf mij tijd om mijn huis een soort van opgeruimd te krijgen.

Snel opruimen. Hoe dan?!

Hoe doe je dat? In tien minuten je huis aan kant hebben? Nou zo:

  1. Afwas. Zorg dat je een vierkante plastic teil hebt klaar staan. Daarin mik je alle afwas, die je vervolgens bijvoorbeeld op het balkon of in de tuin zet. Doe dit achter een stoel ofzo, zodat het niet opvalt. Resultaat: opgeruimd aanrecht.
  1. Vuile was. Kleding dat in de was moet maar op de een of andere duistere wijze de wasmand niet haalde, graai je bij elkaar en frommel je onder je bed of stoel.
  1. Stof. Schaf een kruimeldief aan. Met de razend handige ministofzuiger zuig je mooi even de in het oog springende rommeltjes op. Kruimels van een beschuitje, stofvlokken, haren van de hond zijn in een handomdraai weg. Let er wel op dat je de kruimeldief altijd oplaadt. Anders grijp je mis.
  1. Toilet. Zorg dat je vochtige schoonmaakdoekjes in huis hebt. Kun je snel langs de bril en pot halen. Doe er ook gelijk de wcvloer mee. Spuit in de pot een scheut chloor en spuit even met de verfrisser. Ook weer fris.
  1. Kranten. Heb je ook altijd over stapeltjes kranten en tijdschriften liggen? Ik wel. Naast de bank heb ik een grote rieten mand met deksel staan. Super handig. Daar gooi ik al het leesvoer in en andere troep die aan het zicht moet worden ontrokken. Klep dicht, geen mens die wat ziet.

En zo heb je in vrij weinig tijd een redelijk visiteproof huis.

Herken je dat? Bezoek dat belt en zegt: ‘over tien minuten zijn we bij je’. Hoe zorg jij ervoor dat je huis een beetje toonbaar is? Tips? Deel ze in de comments onder dit artikel. We zijn benieuwd!

Reageer ook