fb
Damespraatjes Damespraatjes

Je grenzen aangeven: waarom is dat nou zo belangrijk in je relatie?

Linda voelt zich moedeloos. Ze is al jaren getrouwd met Henk. Ze is op hem gevallen omdat hij zo lief en steunend was voor haar. Maar de laatste tijd merkt ze dat ze hem niet veel meer betrekt in haar zielenroerselen. Ze wil onderzoeken wat ze er samen aan kunnen doen om weer dichterbij elkaar te komen.

Woede-uitbarstingen
Als we onderzoeken wat er in hun communicatie gebeurt, noemt Linda al snel dat Henk soms opeens kan uitbarsten in woede. Zij schrikt daar heel erg van en klapt dan dicht. Henk is opgelucht omdat hij zijn frustratie kwijt is, maar Linda gaat uit contact. Ze praten dan wel een week niet of nauwelijks met elkaar. Langzaamaan komen ze weer dichterbij elkaar maar hebben het er niet meer over. Het gaat een tijdje goed en dan gebeurt het weer. Linda laat weten dat het haar inmiddels wel aan liefde voor haar man gaat kosten. Ze wordt voorzichtiger naar hem om die woede maar niet uit te lokken en voelt alsof ze niet meer helemaal zichzelf kan zijn.

Meebuigen
Henk houdt zielsveel van Linda en vindt het moeilijk te horen welk effect zijn woede-uitbarsting op haar heeft. Hij ziet zichzelf niet als veeleisend en gaat juist in veel dingen mee. Soms doet hij wel suggesties voor hoe hij iets wil, maar over het algemeen is Linda degene die bepaalt hoe het gaat in hun huishouden en hun relatie. Omdat hij haar vertrouwt laat hij dat meestal zo en vaak is het voor hem ook wel goed. Alleen soms is voor hem de maat vol en kan hij echt niet meer meebuigen. Henk kookt dan over van woede.

Grens of wens voorbij
Achter boosheid zit vaak een grens die wordt overschreden of een wens die niet wordt gehoord. Als je niet geneigd bent om je grens of wens tijdig en helder aan te geven en daarvoor op een rustige manier op te komen, kan het gebeuren dat de emmer op een gegeven moment overloopt en je het alleen nog maar kan laten weten door in woede uit te barsten. Zo kan iemand die in eerste instantie heel rustig is opeens agressief uit de hoek komen.

Waardering
Henk herkent dat dit ook bij hem zo gaat. Linda voelt zich door zijn plotselinge felheid gekwetst omdat zij voor haar gevoel enorm haar best doet goed voor hem en elkaar te zorgen. Ze doet echt niet alleen maar wat zij wil maar houdt juist veel rekening met wat ze denkt dat voor iedereen past. Inwendig wordt ze dan ook boos op hem omdat hij dat niet ziet en waardeert in haar. In plaats van dat aan hem te laten weten, trekt ze zich terug.

Patroon doorbreken
Om samen dit patroon te doorbreken, kan Linda meer aan Henk vragen naar wat hij wil voordat zij gaat regelen. En ook al zegt hij die nog niet heel stellig en duidelijk, kan ze meer luisteren naar zijn suggesties. Henk mag eerder opkomen voor wat er voor hem werkelijk belangrijk is en Linda wat vaker erkennen voor het feit dat zij veel organiseert voor hun. En beiden kunnen zich meer bewust worden van welke wens of grens in het geding is als ze boosheid voelen opkomen.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties. Lees hier de andere artikelen van Mayke.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook