fb
Damespraatjes Damespraatjes

Je eigen bedrijf starten? Zo krijg je snel klanten!

Laatst had ik het met een vriendin over onze carrières. We vroegen elkaar waar we blij mee waren en wat juist dingen zijn die we graag anders hadden gezien. Bij mij kwam al snel naar voren dat ik onwijs happy ben met wat ik doe. Ik haal veel voldoening uit mijn werk en vind het ondernemen oprecht een van de leukste dingen om te doen. Bij mijn vriendin was dat helemaal anders. Stiekem droomt ze er al jaren van om voor zichzelf te beginnen, maar durft de stap steeds niet te zetten. ‘Wat als ik nou geen klanten krijg? Hoe betaal ik dan de rekeningen?’, vroeg ze mij. In dit artikel praten we over je eigen bedrijf starten en hoe je snel klanten kunt krijgen.

Eigen bedrijf starten

Het starten van een eigen onderneming is altijd spannend. Vooral als dat ook betekent dat je jouw huidige baan moet gaan opzeggen. In één klap valt er flink wat zekerheid weg en voor veel mensen vormt dat een belangrijke reden om de stap naar het ondernemerschap keer op keer uit te stellen. Een gemiste kans als je het mij vraagt! Want ondernemen neemt zeker onzekerheden met zich mee, maar het is voor veel mensen ook de weg naar een nieuw, spannend en veel leuker leven.

De eerste actiepunten

De keuze gemaakt om er echt voor te gaan? Dan is het tijd voor een businessplan, het inschrijven van jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel, het aanvragen van een BTW-nummer en het openen van een bankrekening. Deze eerste stappen zijn vaak niet de meest leuke, maar wél heel belangrijk voor het neerzetten van de juiste structuur van jouw nieuwe bedrijf. Gelukkig zijn er in die soms minder spannende eerste fase óók hele leuke dingen die mogen gebeuren. Denk aan het ontwikkelen van jouw product of dienst, het (laten) ontwerpen van een logo en een website en het opzetten van een goede marketingstrategie.

Hoe zorg je voor klanten?

Zo, nu ben je een heel eind in het oprichten van jouw bedrijf. Je hebt een geweldig product, een prachtige website en je kunt niet wachten om te beginnen met het leveren van jouw product of dienst. Maar hoe zorg je nou voor klanten? Wij geven graag een paar tips die elke startende ondernemer kunnen helpen:

Wees authentiek

Zowel je (potentiële) klanten als mogelijke samenwerkingspartners zullen hoteldebotel verliefd op jou en je merk worden als jij gewoon jezelf bent. Dit is niet altijd makkelijk, maar probeer in alles wat je doet te kijken naar wie jij bent en wat je wilt uitstralen. Zo trek je klanten aan die goed bij jou passen en zich voor langere tijd aan jouw merk willen binden.

Laat jouw karakter terugkomen op je website

Net als dat je in het echte leven iets uitstraalt als persoon, kun je dat op jouw website ook heel goed doen. Wees hierin onderscheidend en niet bang om je van je beste kant te laten zien. Het bouwen van een website kan je uitbesteden, maar kun je ook zelf doen. Door het zelf te doen heb je meer controle op het proces en het eindproduct. Je kunt er scherp op toezien dat het precies datgeen uitstraalt wat jouw merk zo bijzonder maakt. Met de juiste hulp kan iedereen zelf een website bouwen. Kende jij Webbouwen aan de keukentafel al?

Gebruik de kracht van je netwerk

Jouw vrienden en familie hebben het beste met jou voor en zijn hele goede ambassadeurs van jouw bedrijf. Vertel ze uitgebreid wat je doet en waarom je het doet. Laat ze jouw producten proberen en geef aan dat zij het ook met hun netwerk mogen delen. Jouw eigen netwerk is de eerste stap naar de rest van de wereld!

Zichtbaar op sociale media

Waar je vroeger een showroom of brochure nodig had om jouw product te laten zien, kan dit tegenwoordig ook heel goed online. Door consequent content te plaatsen kun je jouw (potentiële) klanten steeds laten zien waar jij mee bezig bent. Investeer in goede fotografie en eventueel video’s. Deze geven jouw klant een goede indruk van hetgeen jij verkoopt of aanbiedt. Ben jij onlosmakelijk met jouw bedrijf of merk verbonden? Zorg er dan ook voor dat jij zelf zichtbaar bent. Dit heeft een positieve invloed op de betrouwbaarheid van je merk en zorgt voor een betere binding met je doelgroep.

Klanten laten terugkomen

Een nieuwe klant binnenhalen is leuk, maar een oude klant behouden is geweldig! Zorg voor een goede bereikbaarheid en blijf het contact met je klant zoeken. Is er een klacht? Pak het direct op en zorg voor een passende oplossing! Heb je een nieuwe collectie? Laat het jouw bestaande klanten als eerste weten. Zelf val je ook het liefste terug op producten of merken die je kent en waar je tevreden over bent. Maak hier gebruik van bij jouw eigen klanten!

Tot slot is het natuurlijk het aller belangrijkste dat jij in jouw product gelooft en dit altijd blijft uitstralen. Er zullen momenten komen waarop het minder soepel loopt, maar uiteindelijk is het de aanhouder die wint. Je eigen bedrijf starten? Wij geloven in jou!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Jenny Ueberberg on Unsplash

Reageer ook