fb
Damespraatjes Damespraatjes

Je benzine auto inruilen voor een hybride auto? Ik heb een goedkoper plan om de wereld te redden!

Een paar maanden geleden vulde ik de Voetafdruktest van het Wereld Natuurfonds in. In deze test kan je ontdekken wat jouw persoonlijke voetafdruk is en hoeveel aardbollen we nodig zouden hebben als iedereen op deze manier zou leven. Wat blijkt? Als iedereen zo zou leven als ik toen, hebben we vier aardbollen nodig. VIER! 

Ik wil niet meer asociaal zijn

Ik schrok hier enorm van. Wilde ik echt zo asociaal zijn dat de rest van de wereld moet lijden onder mijn keuzes? Ik vond van niet. In de afgelopen maanden voerde ik daarom een aantal wijzigingen in mijn levensstijl door. Zo eet ik tegenwoordig zo goed als volledig veganistisch, heb ik mijn auto verkocht, fiets ik op een bakfiets en ga ik zuiniger met de elektriciteit in en om het huis om. Vandaag vulde ik opnieuw de Voetafdruktest van het Wereld Natuurfonds in om te kijken of ik het beter doe. En ja hoor! Mijn voetafdruk is van 6 naar 4 hectare land gegaan en hierdoor is ook het aantal wereldbollen wat we nodig zouden hebben als iedereen zo zou leven als ik, drastisch verlaagd. Met mijn levensstijl nu, zouden we 2,3 wereldbollen nodig hebben. Nog steeds te veel (we hebben er immers maar 1), maar al veel lager dan een paar maanden terug.

Dieselauto inruilen?

Het klinkt gek, maar ik ben het leuk gaan vinden om zorgvuldiger met de aarde om te gaan. Langzaam maar zeker voer ik steeds meer grote en kleine aanpassingen in mijn leven door, waar mijn eigen dochter later hopelijk het positieve verschil van kan merken. Een mooie reden toch? Ik wil graag een van mijn ontdekkingen met jullie delen.

Van veel mensen in mijn omgeving hoor ik dat ze hun dieselauto inruilen voor een hybride model. “Veel beter voor het milieu!” hoor ik mijn overbuurman nog door de straat roepen. En dat klopt, een hybride auto is inderdaad veel minder slecht dan een diesel- of benzineauto. Helaas zijn dit soort dure ‘oplossingen’ niet voor iedereen weggelegd. Vaak koop je een auto omdat deze bij je past en aantrekkelijk is geprijst (en hopelijk daarbij ook een beetje zuinig). Maar wist je dat je op ander vlak een nog grotere impact kunt maken? Een nog groter verschil maak je namelijk door veganistisch te gaan eten.

Plantaardig eten… Wat was dat ook alweer?

Veganistisch eten, wat is dat precies? Wanneer je veganistisch (ook wel volledig plantaardig) eet, maak je geen gebruik meer van voeding van een dierlijke oorsprong. Denk bijvoorbeeld aan vlees, vis en kip, maar ook aan kaas, boter en eieren. Het is een grote misvatting dat er dan niks overblijft om te eten. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze heerlijke gerechten! Allemaal volledig plantaardig.

Broodje met hummus, avocado, tomaat, komkommer en margarine

Toasted_tomato,_avocado,_cucumber_and_hummus_sandwich_(4815088397)

Soja yoghurt met vers fruit en muesli

plantaardig

Pompoencurry met kokosmelk

Delicious Curry Vegetables Vegetarian Cook

Ongezond eten als veganist

Als ik vroeger aan veganistisch eten dacht, dacht ik altijd dat je dan alleen nog maar gezond eten mocht. Blijkt helemaal niks van waar! Je kunt (zo nu en dan) heus nog wel genieten van ongezond comfort food. Wist je bijvoorbeeld dat Ben & Jerry’s ook zuivelvrij ijs maakt, alle pure repen van Tony Chocolonely veganistisch zijn en je zelfs gewoon Oreo’s kunt eten? Ook junkfood als een patatje met vegan mayo (ik vind die van Jean Baton erg lekker) of een vegan pizza van Domino’s kan je lekker blijven eten.

Wat nog meer vervangen?

Onbewust gebruik je waarschijnlijk meer dierlijke producten dan je denkt, zoals (room)boter op je brood, de kaas op je cracker of de yoghurtdressing op je salade. Gelukkig kan je dit allemaal vervangen door producten die wél plantaardig en dus minder slecht voor het milieu zijn. Vervang (room)boter door margarine, kaas door hummus en yoghurt door soja ‘yoghurt’. Zo hoef je dus geen concessies te doen! Door een vervanging zo simpel als roomboter door margarine bespaar je op jaarbasis een CO2 uitstoot gelijk aan een wekelijkse halve meatless Monday!

Je ziet: het is dus écht geen hele grote moeite om dierlijke producten (wat vaker) te laten staan. Zo maak je een stuk grotere impact op het milieu dan de buurman die zijn auto heeft ingeruild voor een duur hybride model! Volledig plantaardig eten bespaart namelijk heel wat meer CO2 dan het inwisselen van je benzine auto voor een hybride wagen (850 kgCO2 vs. 500 kg CO2 per jaar). Wil je graag een nog grotere impact hebben? Dan kan je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om het allebei te doen

Wat doe jij momenteel al om wat beter met onze aarde om te gaan? En had jij je gerealiseerd dat switchen naar een veganistisch dieet zo’n verschil kon maken? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Ineke -

Het invliegen van fruit en soja geeft ok heel veel co2 uitstoot. Is hier al over Nagedacht?

Mike -

Jeroen, dat is de meest zinnige opmerking die ik tot nu toe gelezen heb.

Jeroen -

Door geen kinderen te nemen spaar ik het milieu meer dan iedere andere maatregel.

Reageer ook