fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wanneer kies je voor jaloezieën op maat?

Een paar jaar geleden maakten jaloezieën een kei-harde comeback. Dankzij de komst van de prachtige houten jaloezieën verdween het ‘kantoor-imago’ naar de achtergrond. Sindsdien zijn ze niet weg te denken uit moderne, klassieke en industriële interieurs. Eigenlijk kunnen jaloezieën altijd! De grote vragen die dan overblijven zijn: voor welk materiaal ga ik, welke kleur vinden we mooi en moeten ze op maat gemaakt worden. Want jaloezieën op maat: hoe zit dat eigenlijk?

Goed passen

Ook wij hebben thuis jaloezieën. Beneden in de woonkeuken zijn ze van hout in de kleur wit. Deze hingen er al toen we het huis kochten en omdat we ze zo goed vonden passen hebben we ze laten hangen. Dit scheelde ons geld voor het laten maken van nieuwe en ook voor de verkopers was het prettig: in hun nieuwe huis pasten ze toch niet. Win win! Laatst vroeg ik mezelf af of wij ook voor een witte jaloezie hadden gekozen als wij zelf wat nieuws hadden gekocht. En ik moet zeggen dat ik eigenlijk denk van wel.

Op maat laten maken

In de slaapkamer hebben wij zwarte jaloezieën. Deze hebben we zelf opgehangen. We vonden zwart wel fijn omdat het de kamer wat donkerder maakt. Heerlijk natuurlijk in een slaapkamer! Omdat we eerst witte rolgordijnen hadden, wilden we eerst even kijken of we de zwarte jaloezieën ook echt heel erg mooi vonden. Ze hebben een standaard maat en daardoor passen ze nèt niet precies. Het gaat om een centimeter per kant, maar toch valt het mij op. Als we ze ooit vervangen laat ik ze op maat maken.

Jaloezieën op maat? In deze situaties doe je dat!

Wanneer kies je voor jaloezieën op maat? De meeste mensen doen dit in twee situaties:

  1. Als het raam geen standaard maat heeft
  2. Als je graag wil dat je jaloezieën tot op de millimeter passen

In alle andere gevallen kun je gewoon voor de standaard maat kiezen. En op een ruimte als de rommelzolder zul je ongetwijfeld minder kritisch zijn dan in de woonkamer waar jullie elke dag zitten. Zelf ben ik niet super perfectionistisch, maar ik zie het vaak wel meteen of jaloezieën op maat zijn gemaakt of dat er is gekozen voor een standaard maat. Ik overweeg daarom wel om op onze slaapkamer alsnog voor op maat gemaakte exemplaren te gaan. Die uit de slaapkamer kunnen dan naar het thuiskantoor.

Praat mee

Overweeg jij om jaloezieën op te hangen? Ga je dan voor hout of liever voor kunststof? Heb je al nagedacht over de kleur? En vind je het belangrijk dat ze precies passen of gaan je voor een mooi standaard model? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd reuze gezellig!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Mike Cox via Unsplash

Reageer ook