fb
Damespraatjes Damespraatjes

Isabella is boos op vriendin omdat ze in slaap viel in de bios: “Zeg af als je te moe bent om mij te zien”

Sinds ik moeder ben zie ik mijn vriendinnen een stuk minder dan vroeger. Enerzijds vind ik dat natuurlijk jammer, maar anderzijds is het ook heel logisch. Iedereen heeft minder tijd dan vroeger en dat hoort er nou eenmaal een beetje bij. Op de momenten dat ik mijn vriendinnen wel zie, geniet ik daar met volle teugen van. Vaak kwebbelen we heel wat af en de tijd lijkt te vliegen. Iemand die dit gevoel ook kent, is de 30-jarige Isabella. Een jaar geleden werd zij moeder en ziet haar vriendinnen sindsdien een stuk minder. 

“Ik ben fulltime moeder van ons dochtertje Jackie. Het moederschap vind ik geweldig en ik had me niet kunnen voorstellen dat het zou bijzonder zou zijn. Tijdens mijn verlof ontdekte ik hoe heerlijk ik het moederen vond en heb in overleg met mijn man mijn baan opgezegd. Mijn baas was best verbaasd. Zij heeft zelf ook kinderen en vond juist de afwisseling tussen het moederschap en haar werk heerlijk. Voor mij voelde dat anders. Tot Jackie naar school gaat wil ik er gewoon altijd voor haar zijn”, vertelt Isabella.

Ander leven

Het leven van Isabella ziet er tegenwoordig heel anders uit dan vroeger. “Doordeweeks werkte ik me drie slagen in de rondt en in het weekend deden wij veel leuke dingen met vrienden. Lekkere etentjes, avondje naar de film, weekendje naar een hotel; dat soort dingen. Niet alleen ons leven veranderde flink door het krijgen van Jackie, we zagen het eigenlijk bij alle vrienden om ons heen.”

Wandelen en koffiedrinken

Jackie en haar vriendinnen doen kei hard hun best om elkaar te blijven zien. “Het is elke keer echt zoeken naar een gaatje. En dan met name in hun agenda’s. Ik werk natuurlijk niet, dus ik heb op zich veel tijd. Het liefst zou ik elke dag wandelen en koffiedrinken met vriendinnen, maar dat gaat niet omdat zij wel werken. We moeten het dus vooral van de avonden hebben en die zijn bij de meeste mensen ook al heel vol. Al met al lukt het mij ongeveer één keer per maand om iets alleen (dus zonder partners en kinderen erbij) met een vriendin te doen.”

Drie kinderen en veel werken

Laatst had ze zo’n afspraak met Daisy, een vriendin die ze al kent sinds de middelbare school. “Vroeger stonden Daisy en ik nachtenlang te dansen. Zo anders is het nu we allebei moeder zijn. Daisy heeft drie kinderen en werkt vier dagen per week. Haar man zit veel in het buitenland voor zijn werk en Daisy heeft het dus best zwaar. We zien elkaar dan ook niet vaak, maar als we elkaar zien is het altijd heel gezellig. Behalve laatst…”

In slaap gevallen

Met ‘laatst’ bedoelt Isabella hun afspraak van vorig weekend. “We hebben eerst een hapje gegeten en zijn daarna samen naar de film gegaan. Het eten was echt onwijs gezellig, maar de film helaas wat minder. Al in de eerste vijf minuten van de film viel Daisy in slaap. Zo diep dat ik haar tijdens de pauze niet eens wakker kreeg. Pas toen de aftiteling in beeld verscheen opende zij haar ogen.”

Alleen naar de bios

Isabella vindt het helemaal niet leuk dat ze in de pauze in haar eentje popcorn en wat drinken moest halen. “Ik had me verheugd op een gezellige avond samen. Eerlijk gezegd ben ik best wel pissig dat ze tijdens de film gewoon in slaap is gevallen. Dat doe je toch niet als je met een vriendin op pad bent? Als ze te moe was geweest voor onze afspraak had ik liever gehad dat ze hem gewoon had afgezegd. Nu had ik net zo goed alleen naar de bios kunnen gaan.”

Niet zo aanstellen

Daisy vindt dat Isabella zich niet zo moet aanstellen. “Toen ik na de film tegen haar zei dat ik het heel jammer vond dat we het niet samen hebben kunnen beleven moest zij heel hard lachen. Ze dacht dat ik een grapje maakte. Pas toen ze aan mijn gezicht zag dat ik écht pissig was, realiseerde zij dat ik het meende. In plaats van haar excuses te maken, zei ze dat ik er niet zo moeilijk over moest doen. Ze had de hele dag hard gewerkt en was doodop. Eigenlijk was ze liever thuisgebleven en had nu spijt dat ze toch was gekomen.”

Sorry zeggen

Als reactie op Daisy zegt Isabella dat Daisy inderdaad beter had kunnen afzeggen. “Zo’n filmkaartje is duur en ik had het dan liever op een andere dag gedaan. Daisy is weggelopen en ik heb daarna niks meer van haar gehoord. Enerzijds mis ik haar, anderzijds vind ik het gewoon niet leuk dat ze niet gewoon sorry kon zeggen. Ook de opmerking over dat ze ‘de hele dag hard heeft gewerkt’ is blijven hangen. Ze laat daarmee duidelijk merken dat zij vindt dat zij het zwaarder heeft dan ik. Nou, ik kan je vertellen: fulltime moeder zijn is ook werk.”

De dames hebben elkaar sinds het bios-incident niet meer gesproken. “Ik twijfel om haar te bellen en het uit te praten, maar ik vind ook wel dat het balletje nu bij haar ligt. Ik heb toch niks verkeerd gedaan?”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Afbeelding: Ruben Ramirez op Unsplash

 

4 reacties

irene -

1e wat me opvalt is dat Isabella concludeert dat haar vriendin vind dat zij het zwaarder heeft door de opmerking over werk. Dit is een aanname. De vriendin geeft alleen aan dat ze moe is na een dag hard werken. Verder: je kunt natuurlijk beiden blijven bokken. Maar je geeft al aan dat je haar mist. Voor mij zlu de vriendschap in dit geval meer wegen dan gelijk krijgen. En mijn ervaring is dat, wanneer je zelf empathie toont voor de ander dat ook terugkomt.

Joris -

Heet Isabella wat gehad aan de eerdere reacties op dit identieke verhaal op https://web.archive.org/web/20230330081548/https://damespraatjes.nl/isabellas-vriendin-viel-in-slaap-in-bios/?

Katja -

Twee meningen, twee invalshoeken en dan de mensen die hier op mogen reageren – die ook weer een eigen mening hebben. Persoonlijk vind ik dat je zeker moet/mag zeggen wat je niet fijn heb gevonden, dan kan de ander dit als feedback gebruiken en er wel/niet wat mee doen. Zo ben jij je ei kwijt en laat het daarna voor wat het is. Echte vriendschap werkt zo 😉 Succes dames!

Goede -

Tja mensen worden snel boos, pissig, beledigd.
Je kan ook gewoon denken goh mijn vriendin heeft vier kids, man werkt veel in het buitenland, werkt zelf ook dus ze zal zelf ook wel een heel druk leven hebben. En misschien had ze het ook helemaal niet gewild maar omdat het donker was en rustig was ze in slaap gevallen.
In plaats dat je tegen haar zegt goh hoe komt het dat je in slaap gevallen bent, drukke week achter de rug enz, zullen we even ergens wat gaan drinken. Misschien kunnen we het nog even over hebben, begon je meteen met haar verwijten en natuurlijk het bekende ikke ikke.
De situaties tussen jullie is anders en beide druk maar respect hebben met elkaars situatie is er niet. Ik zou het zelf ook niet leuk vinden als een vriendin van mij zo reageert.

Reageer ook