fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is paardrijden wel of geen echte sport?

Het is al weer een paar jaar geleden dat ik zeker één keer per week op de manage te vinden was. Niet omdat ik zelf zo’n paardenliefhebber was, maar omdat mijn twee oudste dochters op paardrijles zaten. Tijdens de lessen konden mijn vriendinnen en ik vanachter een raam in het restaurant de verrichtingen van onze dochters op hun pony’s volgen. En natuurlijk hadden we dan alle tijd om te kletsen en één van de terugkerende thema’s was of paardrijden nu wel of geen sport is. Mijn mening was: paardrijden is geen sport, want een paard doet al het werk!

Tegenwoordig denk ik er echter anders over. Een dochter van een vriendin van me doet op hoog niveau aan dressuur rijden en dat meisje en haar paard leiden het leven van een topsporter. Want naast de goede zorgen voor je paard ben je ook flink tijd kwijt om zelf fit en goed op je paard te zitten.

5 redenen waarom paardrijden wél een sport is

1. Volgens de Dikke van Dale is sport: “allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden”.  Als je deze definitie leest dan zou je toch denken dat paardrijden wél een sport is.

2. Op de Olympische Spelen staan er meerdere paardrijd-disciplines op het programma. De selecties om een sport Olympisch te maken zijn heel streng. Paardrijden doorstaat deze selectie steeds met glans!

3. Je paard moet in goed conditie zijn, maar jij ook. Mensen die aan paardrijden doen moeten goed getraind zijn om blessures te voorkomen, maar ook om hun prestatie te kunnen verbeteren. Bil- en kuitspieren zijn meestal goed ontwikkeld bij ruiters, maar ze doen er ook verstandig aan om hun romp (oa buik- en rugspieren) goed te trainen. Zorg trouwens dat je goed beschermd op je paard zit. Draag altijd een cap en wellicht ook een bodyprotector. Kijk eventueel eens op Minihorseshop.nl wat er zoal verkrijgbaar is.

4. De verzorging van je paard is zwaar werk. Het zware werk zit ‘m niet alleen in het goed borstelen van je paard, maar ook alle andere zaken die er bij komen kijken zoals het uitmesten van de stal.

5. Je verbrandt flink wat calorieen tijdens het paardrijden. Ik las laatst ergens dat een persoon van 100 kg van een uurtje paardrijden zo’n 400 kcal verbruikt. Dat is ongeveer vergelijkbaar met een uur flink doorfietsen.

Wat vind jij?

Is paardrijden wel of geen sport? Waar ik vroeger dus dacht dat het geen sport was ben ik hier flink anders over gaan denken. Het is eigenlijk zelfs sporten voor twee, want niet alleen jij zelf moet in goede conditie zijn, je moet ook je paard in een goede conditie brengen en goed verzorgen voor een optimale (sport)prestatie!

We zijn heel benieuwd of jij paardrijden wel of geen sport vindt! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Moniek -

Paardrijden is zeker een sport: Je traint je buik, been,rug,en arm spieren. En je leert zowel fysiek als mentaal in balans te zijn. Niet voor niets is de eerste paardrijles altijd maar 20 minuten a half uurtje. En dan nog trekken ze een pijnlijk gezicht.

Reageer ook