fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is online dating wel romantisch?

bestel-een-man-F
Zelf heb ik helemaal geen ervaring met online daten, maar van mijn single vriendinnen hoor ik natuurlijk alle ins and outs van het moderne daten. Niet meer de vrijgezellenmiddagen in het plaatselijke dorpshuis, geen toevallige ontmoetingen op een druk treinstation, nee, we gaan voor een man op bestelling en zoeken hem uit via het internet. Niks mis mee natuurlijk!! Maar wordt daarmee de romantiek een beetje kapot gemaakt?

Singles gaan online selectief en oppervlakkig op zoek naar de perfecte ‘partner’. Er ontstaat namelijk tijdens het zoekproces een ware winkelmentaliteit. Onderzoekers van University of Rochester in New York ontdekten dat door de oneindige toegang tot potentiële partners, we rondkijken naar profielen alsof we aan het winkelen zijn.

Aanbod zeer groot
Een valkuil van online dating is dan ook dat het grote aanbod van duizenden mannen en vrouwen op datingsites er voor zorgt dat we het gevoel krijgen dat we aan het winkelen zijn, er is namelijk zo veel keus. Dit onderschrijft ook datingvergelijkingswebsite http://gratisdatingsite.nl. “Er zijn bijna 1000 datingsites in Nederland, met ieder weer vele actieve leden. Men raakt nooit uitgekeken, nieuwe singles zijn met een muisklik te bereiken.” Dat gevoel zorgt ervoor dat wie op zoek is naar een date, steeds vaker rationeel en gestructureerd te werk gaat. Door hun focus wordt er uitsluitend gekeken naar aantrekkelijkheid en eigenschappen, net zoals we doen bij items die we beoordelen tijdens het online winkelen.

Checklist afwerken
Checklisten zijn altijd al een gevaar geweest voor singles die op zoek zijn naar de liefde. Vooral de vrouwelijke singles houden sterk vast aan zo’n controlelijstje, meer dan single mannen. In onze gedachten houden we namelijk altijd een lijst bij met kwaliteiten of eigenschappen die een persoon “moet” hebben voor we met hem of haar willen daten. Volgens de onderzoekers versterkt online dating het gebruik van checklist-gewijs denken van de singles, omdat er op eigenschappen en kwaliteiten kan worden gezocht, zoals we ook doen tijdens online winkelen.

De perfecte partner bestaat niet
Omdat het online mogelijk is om eindeloos profielen te scannen om te kijken de single aan ‘de checklist’ voldoet, blijft bij de online dater veelal de vraag hangen of misschien de volgende persoon wel aan de hele checklist voldoet. Zo kun je eindeloos doorgaan met zoeken. Echter, de realiteit is dat nooit iemand aan een gehele checklist kan voldoen. Zo is het bijna onmogelijk om een single man te vinden uit dezelfde stad, met humor, een goed inkomen, het goed met je moeder kan vinden en er ook nog eens geweldig uitziet.

Online dates shoppen
Een Franse datingsite neemt het fenomeen ‘shoppen naar mannen’ wel heel letterlijk. De online datingsite, AdopteUnMec.com, doet een tour door heel Frankrijk waarbij mannen als producten worden aangeboden voor vrouwelijke koopsters. Deze mannen staan model in een grote doos en zien er uit als de welbekende Ken-poppen. De datingsite zelf is ook een soort webshop, inclusief een winkelwagentje en een beloofde snelle bezorgservice. De Franse datingsite is vier jaar terug in Frankrijk gelanceerd en een groot succes. Ongeveer 4,7 miljoen mensen schreven zich in, 86 procent hiervan is tussen de 18 en 35 jaar. Een breed scala aan mannen is beschikbaar, van rood haar met sproetjes tot tattoo en piercing. Of er ook een Nederlandse versie wordt gemaakt, is tot nu toe onbekend.

Datingsites vergelijken
Uit het onderzoek van de universiteit, blijkt ook dat er wereldwijd 25 miljoen mensen online daten. In de US is online dating zelfs de op twee-na-gewoonste manier om een partner te vinden. Op nummer een staan daten door gemeenschappelijke vrienden. Duidelijk is wel dat online dating groot is en nog steeds groeit. Wie niet meer weet welke datingsite het best bij hem of haar past of niet weet of een datingsite wel betrouwbaar is, kan datingsites vergelijken op Gratisdatingsite.nl. Deze website vergelijkt datingsites op gratis mogelijkheden, prijs, kwaliteit en beoordeling.

Jij kiest
Dames, doe vooral waar jullie je lekker bij voelen en laat je niet door statistieken weerhouden. Misschien is een man uitzoeken via het internet in het begin niet zo romantisch, maar daarna is er natuurlijk nog genoeg tijd over om dat te compenseren.

Heel benieuwd zijn we naar jullie ervaringen met online daten en of jullie het wel of niet romantisch vinden!! Laat het ons weten via het reactieformulier hieronder.

4 reacties

Maaike -

Shoppen voor liefde, er is wat voor te zeggen, vooral als je ervoor betaalt. Het gevoel erbij is echter wel raar. Zoals in de titel gezegd, waar is de romantiek?

Dat Franse concept gaat wel een beetje ver in de oppervlakkigheid, maar desondanks is het een origineel idee. Goede marketing!

Mickey Bakewell -

Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is great, as well as the content!. Thanks For Your article about Is online dating wel romantisch? .

Margreet -

Ik heb een tijdje op verschillende datingsites gestaan.
Ik vond het eigenlijk vooral grappig. Natuurlijk hoop je de prins op het witte paard tegen te komen maar ik besefte ook wel dat die kans klein was en daarnaast geeft online contact voor bepaalde mannen (en vast ook vrouwen) een perfecte manier om je anders voor te doen.

Ik heb er werkelijk van alles meegemaakt. Van mannen die na alleen al het zien van mijn foto een huwelijksaanzoek deden of hun huis als mijn nieuwe thuis aanboden, tot gebonden mannen die ook wel eens buiten de deur wilde “eten”.

Ik heb ook dates gehad die uitliepen in een relatie althans dat dacht ik. Ik heb de grooste bedrieger meegemaakt. Na twee maanden contact kwam ik erachter dat hij een soort van “dating”verslaafd was, alles aan elkaar loog en zichzelf compleet voor de gek hield en zijn eigen leugens niet meer kon bijbenen.

Maar uiteindelijk ken ik ook mijn huidige partner via een datingsite. We kennen elkaar alweer een behoorlijke tijd en ik kan wel zeggen dat hij de liefde van mijn leven is. Maar ik weet ook dat ik hem net zo goed tegen had kunnen komen bij de bakker of in de kroeg.

Uiteindelijk is mijn plaatje toch romantisch te noemen maar de weg er naartoe tja dat is er eentje heb hobbels geweest…

Martine -

Goh, bij mij precies hetzelfde verhaal met J. Ook 2 maanden relatie en hem (na veel onderbuikgevoel) betrapt door het aanmaken van nepprofiel. Hoop dat ik het vertrouwen weer terug…..

Reageer ook