fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is je twijfel of iets echt een aanbieding is terecht? Helaas vaak wel!

Niet alleen als je door een winkelstraat loopt vliegen de aanbiedingen je om de oren. Ook online word je veel voordeel beloofd als je NU iets koopt. Met van-voorprijzen suggereren aanbieders dat je een flinke korting krijgt. Dit terwijl de doorgestreepte ‘van-prijs’ nooit is gerekend. Hiermee overtreden zij de wet. De Consumentenbond deed onderzoek naar deze overtreders en kwam met onthutsende cijfers.

26 van 40 webwinkels in de fout

De Consumentenbond controleerde drie maanden lang de prijzen bij 15 supermarkten, 5 drogisterijen, 5 bouwmarkten en 40 webwinkels. Vooral webwinkels schijnt het fout te gaan. Maar liefst 26 van de 40 maakten zich schuldig aan prijsmisleiding door onterecht een prijsvoordeel te suggereren.  Meer dan de helft dus! Wij schrokken hier behoorlijk van.

Wettelijk is geregeld dat de doorgestreepte ‘van-prijs’ daadwerkelijk voorafgaand aan de aanbieding werkelijk gevraagd werd voor dat product. De regel is dat die ‘van-prijs’ in de 3 maanden voorafgaand aan de ‘voor-prijs’ moet zijn berekend en bekend zijn gemaakt.

Nepaanbiedingen

Een bedrijf dat de fout inging is Otto. Zij suggereerden een prijsverlaging van een Sony soundbar van €329 naar €189. Maar 3 maanden voor de actie bedroeg de prijs €205 en zakte vervolgens via €194 naar €189. Een korting van 8% in plaats van de voorgespiegelde 42%.

FonQ en Wehkmap

Volgens de Consumentenbond meldt Webwarenhuis Fonq niet meteen duidelijk dat de doorgehaalde prijzen adviesprijzen zijn, en dus nooit zijn gerekend aan de klant. En de site van Wehkamp schijnt vol te staan met fantasie-aanbiedingen. Zo biedt het een stofzuiger aan van €399 voor €199, terwijl die in de afgelopen maanden tussen de €299 en €222 kostte.

De tandenborstel van Kruidvat

Kruidvat adverteerde met een elektrische tandenborstel van €99,99 voor €59,99. In werkelijkheid werd de tandenborstel in ieder geval al een half jaar voor €59,95 aangeboden en zelfs even voor €49,95.

Gelukkig beloven de meeste bedrijven volgens de Consumentenbond dat ze hun leveren gaan beteren en minder slordig omspringen met de prijsstellingen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook