fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is het wel veilig om rijst opnieuw op te warmen?

Meestal vind ik het zonde om eten weg te gooien. Heb ik veel over, dan bewaar ik het in bakjes in de ijskast. Lekker voor de volgende dag bij de lunch en als het veel is gebruik ik het bij het avondeten. Zo bewaar ik vaak pasta, stamppotten of rijstgerechten en roerbak ik er wat extra groente bij. Nu hoorde ik laatst dat het lang niet altijd veilig is om rijst opnieuw op te warmen. Op Libelle.nl kwam ik een artikel tegen waar toevallig ook op deze kwestie werd ingegaan.

Voedelvergiftiging

In het artikel op Libelle.nl wordt beweerd dat het eten van rijst die is opgewarmd voedselvergiftiging kan veroorzaken. Zij baseren zich op een onderzoek van de National Health Service (NHS) in Amerika. Naast dat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid zou het ook tot voedselvergiftiging kunnen leiden.

Maak je maaltijd goed heet

Rijst kan maar een hele korte tijd opnieuw worden opgewarmd nadat het is gekookt. Laat het zeker niet langer dan een dag staan en verwarm het nooit meer dan één keer op. En als je het dan opwarmt, zorg dan dat de hele maaltijd goed heet is als je het opeet.

Een dag flink ziek

De bacterie die er voor kan zorgen dat je ziek wordt heet de Bacillus cereus. Deze kan zich snel vermenigvuldigen en schadelijk worden als die wordt gegeten. Opgepast dus bij het opwarmen van rijst, want je kunt er flink braken en diarree aan overhouden. Dit start meestal één tot vijf uur na het eten van de rijst en kan een dag duren.

Wij schrokken best wel van het artikel op Libelle.nl. Ben jij wel eens ziek geweest na het eten van opgewarmde rijst? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook