fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is het veilig om bij super goedkope Chinese webshops (zoals AliExpress) te bestellen?

Voor bijna een habbekrats kun je je aankopen doen op Chinese websites. Hartstikke fijn natuurlijk in deze dure decembermaand. Maar is dat wel veilig en ontvang je je spulletjes ook daadwerkelijk? In Metro van een tijdje geleden lazen we over de voor- en nadelen van dit soort Chinese sites.

Eén van de grootste Chinese webshops is Aliexpress.com, dat onderdeel uitmaakt van het grote Chinese bedrijf Alibaba. Op het eerste gezicht heb je niet eens door dat je met een webshop in China te maken hebt. De homepage is helemaal in het Nederlands, maar ga je doorklikken naar bijvoorbeeld de leveringsvoorwaarden, dan zie je dat je met een bedrijf uit het buitenland te maken hebt.

Hoe komt het dat ze goedkoper zijn?

Je kunt super goedkoop shoppen bij Chinese webshops als AliExpress.com, Chianbuye.com, DX.com etc. Je kunt er zelfs een tablet kopen voor een paar tientjes. Hoe komt het dat deze spulletjes zoveel goedkoper zijn dan in de Nederlandse webshops:

  • De spulletjes in de webshops worden veelal in China gemaakt.
  • De loonkosten zijn daar veel lager dan bij ons.
  • Er zijn minder milieu- en veiligheidseisen.
  • De kwaliteit kan verschillen van Westerse merken.
  • Chinees speelgoed voldoet volgens de Nederlandse Voedsel-en waren autoriteiten lang niet altijd aan de Nederlandse eigen voor veilig speelgoed.
  • Er worden soms nepproducten verkocht, die bij de douane onderschept kunnen worden.

Bijkomende kosten

Als je iets uit het buitenland bestelt moet je vaak nog invoerrechten of BTW betalen. Het hangt of van uit welk land het komt, het soort product en wat de prijs is van het product dat je hebt besteld. Wil je precies weten hoe het zit en wat je nog aan bijkomende kosten hebt te verwachten dan kun je kijken op www.invoercalculator.nl.

Is het veilig om bij een Chinese webshop te bestellen?

De ervaringen lopen sterk uiteen. Metro deed navraag bij de Consumentenbond en de ervaringen zijn heel wisselend. Soms loopt de levering vlekkeloos, soms wordt er niet geleverd. Bij niet leveren wordt wel nagezonden en soms wordt er geld teruggegeven en in enkele gevallen helemaal niet. In Nederland zijn de regels voor webshops best streng, maar in het buitenland is dat veelal niet. Nederlandse webshops moeten een telefoonnummer en mailadres beschikbaar stellen zodat je makkelijk contact kunt opnemen.

In Nederland mag je een product altijd binnen 14 dagen terugsturen. Maar met China is dat natuurlijk niet te doen, want soms doet een pakketje er wel 30 dagen over.  Ook zijn de garantiebepalingen van Chinese webshops heel wisselend. Op AliExpress is er wel kopersbescherming.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Lieve -

Ik heb twee jurken laten maken bij VBridal.net, uiterst tevreden over de kwaliteit. Voor die prijs plus inklaringskosten en invoerrechten had ik voor mijn ongebruikelijke postuur nooit zo iets moois gehad hier. Voor mijn vriend diverse dingen laten maken bij Itailor.com. Zeer tevreden. Verder wat onbenullige dingen besteld bij Lightinthebox, Miniinthebox, Newchic, waarbij ik steeds onder de 22 euro bleef, zodat er geen inklaringskosten, btw en/of invoerrechten bijkomen. Alles wat ik ooit besteld heb, is gekomen. Alles was van goede kwaliteit, maar reken zelfs voor iets wat in een envelop kan op 6-8 weken levertijd. Het ligt alleen al weken bij de Chinese verzendbedrijven.

Reageer ook