fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is het mogelijk om een huis met alleen vloerverwarming te verwarmen?

alleen vloerverwarming

Als ik ’s ochtends mijn warme bed uitrol, de trap af loop en in de keuken het koffieapparaat aanzet zodat ‘ie vast kan op gang kan komen, voel ik de warmte aan mijn voeten. Dat is zo’n fijn en heerlijk gevoel. Ik kan niet anders zeggen: de vloerverwarming die De Man in huis heeft laten plaatsen was echt een goed idee. Het leven is gewoon een stuk aangenamer met warme voeten. Alleen vloerverwarming geeft een dergelijke ervaring! 

Alleen vloerverwarming

Een van mijn vriendinnen is net zo enthousiast als ik over vloerverwarming, maar zij vraagt zich af of het haar hele woonkamer goed kan verwarmen. Ik hoop het wel voor haar want het is een verademing om geen extra radiatoren in de woonkamer te hebben. Die ruimte kun je mooi op een andere manier benutten. Ik zocht uit wanneer alleen vloerverwarming voldoende is en wanneer het wel nodig is extra radiatoren te plaatsen.

Hoofdverwarming

Als je overweegt vloerverwarming te nemen, moet je jezelf de vraag stellen of je die als hoofd- of bijverwarming wilt gebruiken. Wil je alleen gebruik maken van vloerwarming, dan ben je duurder uit maar heb je als voordeel dat de verwarmingsbuizen en radiatoren uit je woonkamer verdwijnen. Krijg je ruimte voor een andere indeling.

Bijverwarming

Heb je een groot aantal vierkante meters dat verwarmd moet worden of woon je in een slecht geïsoleerd huis? Dan is het misschien een goed idee om een paar radiatoren te laten staan. In dat geval gebruik je de vloerverwarming als bijverwarming. Je hebt dan een heerlijke warme vloer en op de koude, winterse dagen kun je de radiatoren opendraaien zodat je kamer goed wordt verwarmd.

Warmte binnen houden

Belangrijk bij het aanleggen van vloerverwarming is dat je je vloer goed isoleert. Als je dat niet doet, gaat er veel warmte verloren. Vloerisolatie kun je onder de vloerverwarming leggen, maar dat kost je wel ruimte omdat de vloer dan dikker wordt. Heb je een kruipruimte in huis? Dan is het een idee deze te isoleren. In nieuwbouwhuizen worden vloeren tegenwoordig bij de bouw al geïsoleerd.

Zuinig

Een groot voordeel van vloerverwarming is dat een energiezuinige manier van verwarmen is. Omdat je de hele woonkamer gelijkmatig kan verwarmen, kun je de thermostaat met gemak twee tot drie graden lager instellen. Door de gelijkmatigere temperatuur ontstaat er geen luchtcirculatie en dus is er geen koude trek langs de vloeren. Bij radiatoren gaat de warmte eerst naar boven en dan pas weer naar beneden.

Het mooiste en makkelijkste is om vloerverwarming aan te laten leggen als je in een nieuw huis gaat wonen. Voor het aanleggen ervan moet namelijk de hele ruimte leeg zijn en dat is best even een klusje. In een leeg huis hoef je niet te sjouwen met je meubelen en kan de vloerverwarming vrij makkelijk worden aangelegd. Maar woon je al in een huis en overweeg je vloerverwarming? Gewoon doen. Het is inderdaad even een klusje maar: je krijgt er ook veel voor terug. Heerlijk warme voeten bijvoorbeeld.

Zou alleen vloerverwarming kunnen werken voor jullie? Of moeten jullie extra verwarmen met een radiator erbij? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook