fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is er een verband tussen bloedgroep en de ernstigheid van verloop Coronavirus?

Vrij ademhalen is voor mij iets wat niet zo vanzelfsprekend is. Ik ben astmapatiënt en gebruik twee tot vier keer per dag medicatie om ‘gewoon’ te kunnen functioneren. Voor mij is dit de normaalste zaak van de wereld en sinds een tijd heb ik het goed onder controle. Ik weet wat triggers zijn die een aanval kunnen uitlokken en ik weet ook dat als ik ziek ben, ik extra aandacht voor mijn luchtwegen moet hebben. 

Hopen op een goede afloop

Over mijn astma heb ik mij nooit zorgen gemaakt, maar omdat ik in een risicogroep val voor het Coronavirus ben ik momenteel wel alert op de maatregelen. Ik let goed op de 1,5-meter afstand tot anderen, was regelmatig mijn handen, reis niet met het openbaar vervoer, neem netjes mijn medicatie en doe het wat rustiger aan zodra ik last van benauwdheid krijg. Mocht ik het virus toch oplopen, dan is het enige wat ik kan doen hopen op een goede afloop.

Bloedgroep en ziekteverloop

Wat ik niet wist, is dat niet alleen onderliggende ziekten, overgewicht en leeftijd van invloed kunnen zijn op het ziekteverloop, maar dat er hoogstwaarschijnlijk ook een verband tussen het ziekteverloop en je bloedgroep is. Nu.nl deed een onderzoekje naar de laatste informatie op dit gebied en die delen we graag met jullie!

Bloedgroep A versus bloedgroep O

“Het belangrijkste nieuwe onderzoek naar dit onderwerp kwam, in de vorm van een voorpublicatie, op 2 juni uit. Europese onderzoekers analyseerden 1.610 COVID-19 patiënten in ziekenhuizen in Italië en Spanje. De wetenschappers onderzochten of er genetische kenmerken zijn die de kans vergroten dat iemand met COVID-19 ernstige longproblemen krijgt. De onderzoekers vonden onder andere dat COVID-19 patiënten die zuurstof of een beademingsapparaat nodig hadden, opvallend vaak overeenkomsten hadden op de plek in het DNA die codeert voor de bloedgroep. De onderzoekers lieten vervolgens zien dat mensen met de bloedgroep A+ relatief vaak last hadden van ernstige longproblemen, terwijl mensen met bloedgroep O juist een kleiner risico liepen. Mensen met bloedgroep O lopen desondanks nog wel degelijk risico op ernstige klachten bij COVID-19. In Italië had 38 procent van de onderzochte patiënten met ernstige longproblemen bloedgroep O. In een Italiaanse controlegroep zonder vastgestelde COVID-19 had 47 procent bloedgroep O. De resultaten van het Europese onderzoek liggen in lijn met inmiddels gepubliceerd onderzoek uit een aantal ziekenhuizen in Wuhan in China, waarin werd gevonden dat COVID-19 patiënten in het ziekenhuis relatief vaak bloedgroep A hebben en relatief weinig bloedgroep O. Ook in een ziekenhuis in New York werd gevonden dat patiënten die positief testen op COVID-19 relatief vaak bloedgroep A hebben”, lezen we op nu.nl.

Uit de diverse onderzoeken lijkt dus dat er een verband is tussen bloedgroep en de mate van klachten bij het coronavirus. Hoe dit komt is echter nog onduidelijk. Wil je meer over dit onderwerp lezen? Dan verwijzen we je naar het oorspronkelijke artikel van nu.nl.

Maak jij je zorgen?

Ben jij bang om het Coronavirus op te lopen? Waarom wel of waarom juist niet? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook