fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is een wortelkanaalbehandeling een pijnlijke ingreep?

Als kind hoorde ik ‘de grote mensen’ er soms over praten: wortelkanaalbehandelingen. Als ik vroeg wat het was, werd er een beetje omheen gedraaid en kreeg ik steevast het antwoord dat ik maar vooral goed mijn tanden moest poetsen en braaf naar de tandarts moest gaan. Een wortelkanaalbehandeling zou volgens velen een hele pijnlijke behandeling zijn. Maar is dat wel echt zo?

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een tand bestaat uit een kroon en een wortel. De kroon is het zichtbare gedeelte boven het tandvlees, de wortel is het onzichtbare gedeelte dat vastzit in het kaakbot. Door de wortel loopt een tandzenuw, die om verschillende redenen voor veel pijn kan zorgen. De meest voorkomende reden is een diepe vulling die is gaan lekken en/of waar bacteriën ingekomen zijn. Dit kan pijnloos of pijnlijk proces zijn en dient altijd behandeld te worden. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer vanzelf.

Een wortelkanaalbehandeling bestaat over het algemeen uit twee behandelingen. Tijdens de eerste behandeling wordt de tandzenuw -indien deze nog aanwezig is- verwijderd, de kanalen schoongemaakt en vaak tijdelijk opgevuld. Meestal ben je dan direct van de (ergste) pijn verlost. Bij een tweede behandeling maakt de tandarts de wortelkanaalbehandeling af.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Dat een wortelkanaalbehandeling een pijnlijke ingreep is, is niet waar. “De behandeling vindt (indien gewenst) altijd plaats onder lokale verdoving. Je kan natuurlijk voelen dat de tandarts bezig is in de mond, maar pijn doet het zeker niet” vertelt tandarts Ward Lange van Tandartspraktijk Emmeloord. “Wanneer je veel last van kiespijn hebt, kan de verdoving tijdens de behandeling juist als een enorme verlossing aanvoelen. Na de behandeling ben je in de meeste gevallen helemaal van de kiespijn af.” Vermoed je een wortelkanaalbehandeling nodig te hebben? Maak dan meteen een afspraak met de tandarts en laat hem of haar de situatie beoordelen. Er is niks om bang voor te zijn!

Praat mee

Heb jij ooit een wortelkanaalbehandeling gehad? Vond je het toen ook zo opvallend dat het helemaal geen pijnlijke ingreep bleek te zijn? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook