fb
Damespraatjes Damespraatjes

Interview Lotje&co: Jan Marijnissen

Voor het eerst vertelt de politicus over zijn zwaar verstandelijk gehandicapte broer Chris. Het ontroerende interview is te lezen in het nieuwe nummer van het tijdschrift Lotje&co.

Jan Marijnissen: ‘Chris is zwaar mongoloïde. Hij loopt slecht, praat niet, herkent mij of mijn zussen niet. (…) Dat is pijnlijk en daarom praat ik er niet graag over.’ Voor Lotje&co, het tijdschrift voor ouders van zorgintensieve kinderen, maakt Marijnissen een uitzondering. Het ontroerende interview is te lezen in het nieuwe nummer van het tijdschrift Lotje&co, dat op 21 oktober verscheen.

Niet zo vrolijk

Volgens Marijnissen is de beeldvorming rondom mensen als zijn broer vaak te rooskleurig. ‘Bij een kind met Downsyndroom hebben mensen niet zo snel de associatie met iemand als Chris. ‘Dankzij’ Paul de Leeuw met z’n vrolijke Jostiband. Dat ziet er leuk uit. De realiteit is anders. Chris is anders.’ De moeder van Jan en Chris was katholiek en ging gebukt onder de straf van God, die een kind als Chris volgens haar was. Is Marijnissens sociale betrokkenheid te verklaren uit het feit dat hij opgroeide met een gehandicapte broer? vraagt de journalist van Lotje&co. ‘Ach. Dat vind ik een beetje goedkoop. Een beetje koketteren met mijn jeugd.’

Pril jubileum

Lotje&co, het tijdschrift voor gezinnen met zorgintensieve kinderen, bestaat deze maand één jaar. In het nieuwe nummer lezen we ook ervaringen van ouders van kinderen die door een verstandelijke beperking geen liefde kunnen uiten (hoe houd je dat vol?), een reportage over een nieuwe methode waarmee agressieve kinderen zich leren beheersen, en we mogen het huis bekijken van Carlijn, een meisje in een rolstoel, op driehoog in Amsterdam.

Naast het prachtige blad, heeft Lotje&co. ook een uitgebreide website. Kijk voor leuke tips, tricks en tools op www.lotjeenco.nl

Lotje&co is een uitgave van stiching Lotje&co, www.lotjeenco.nl.
Verschijningsdatum: 21 oktober 2011
Het tijdschrift is verkrijgbaar bij alle Nederlandse Bruna-winkels, alle academische ziekenhuizen en door een abonnement te nemen via www.lotjeenco.nl.
Het tijdschrift wordt mogelijk gemaakt door NSGK.

Reageer ook