fb
Damespraatjes Damespraatjes

Inkt. Word een tekentalent! – Ceciel de Bie

inkt.jpg
Vraag jij je wel eens af wie de schrijver van dat ene boek ook al weer is? Meestal is het antwoord eenvoudig. Soms kun je er niet opkomen maar ligt de naam van de auteur op het puntje van je tong. Ik wil wedden dat de naam van een illustrator maar met moeite uit de tenen komt. Hoogste tijd dus om de illustratoren eens in de schijnwerpers te zetten. Ceciel de Bie werpt een verrassend licht op het werk van enkele illustratoren en sluit daarmee goed aan op het thema van de Kinderboekenweek, ‘De grote tekententoonstelling’ of ‘beeldtaal in kinderboeken’.

Al eerder schreef Ceciel de Bie boeken waarmee ze kinderen in contact wil brengen met kunst. Ze maakte vooral doe-boeken waarin veel opdrachten staan om zelf te gaan tekenen of schilderen. Voor ‘Rembrandt, doe-boek voor kinderen’ ontving zij zelfs een zilveren griffel.
In het boek ’Inkt’ laat Ceciel de Bie zeven illustratoren aan het woord. Zij vertellen over hun vak en eigen stijl, laten de lezer een kijkje nemen in hun studio’s en geven tips over tekenen en illustreren. Dit alles wordt afgewisseld met informatieve teksten over bijvoorbeeld de eerste tekeningen, het juiste papier en natuurlijk, inkt.

Hoewel de illustratoren ieder hun eigen stijl hebben, werken ze allemaal met inkt. Alex de Wolf kan zijn fantasie kwijt in het tekenen van dieren. Volgens hem moet een tekening snel en in één keer goed. En dat gaat perfect met inkt. Bas Blankevoort kan heel goed stilzitten. Hij doet er soms een paar dagen over het uitwerken van zijn tekening. Hij tekent, stippelt en arceert met inkt. Wouter Tulp benadrukt de trekken in iemands gezicht. Voor zijn karikaturen houdt hij ervan om met inkt te wassen. Georgien Overwater vind inkt een soepel materiaal om haar absurde situaties mee weer te geven en daar waar voor Thé Tjong-King de punt van het penseel het allerbelangrijkst is, experimenteert Alice Hoogstad met versleten oude kwasten. Barbara Stok houdt van strakke lijnen. En een punt? Die moet echt rond zijn. Zij tekent graag met viltstift op glad papier.
Hoe verschillend deze illustratoren ook werken met inkt, ze hebben een ding gemeen: in elk atelier staat een prullenbak….

Inkt lees je niet uit, je ‘kijkt’ het ook niet uit. Je slaat het steeds weer open om nieuwe dingen te ontdekken. De tekst is inspirerend, de ontelbare illustraties dagen je uit.
Inkt is een ontdekkingsreis door de wereld van illustraties waarbij kinderen aangemoedigd worden om door te gaan met tekenen en te vertrouwen op zichzelf.

Ceciel de Bie
Inkt, Word een tekentalent!
Ploegsma
ISBN 978 90 216 6821 5 / nur 214
€ 14,95

Bestel dit boek bij Bol.com

Sandra Koopman-Minten is leerkracht op een basisschool en recenseert Kinderboeken voor Bookaccino.nl en damespraatjes.nl . De boeken die ze recenseert leest ze meestal ook in de klas voor. Sandra is moeder van twee zoons en een dochter, waterpolotrainster en getrouwd met Ton.

Reageer ook