fb
Damespraatjes Damespraatjes

In welk Nederlands groen park kun je je het best vermaken? Tien tips

 Nu de zon weer schijnt, kan ik eindelijk mijn buitenkantoor weer voor geopend verklaren. Met mijn laptop aan de tuintafel schrijf ik mijn opdrachten bijna moeiteloos. Heerlijk. Ondanks dat ik een eenpitter ben, leef ik het werkleven alsof ik op kantoor zit. En dat betekent ook dat ik lunchpauze heb. Soms lunch ik in de tuin, maar ook vind ik het fijn om mijn werkplek, hoe heerlijk ook, even te verlaten om een wandelingetje te maken.

Ik heb het voordeel dat ik een gemeente woon waar veel groen in de buurt is. In no time wandel ik naar de hei en als ik fiets ben ik in een floep en een zucht in het bos. Ik word blij van de natuur, het ontspant en inspireert me. Wandelend of fietsend veranderen problemen in uitdagingen. Soms ga er ik even een paar dagen tussen uit in Nederland, om rustig te kunnen schrijven en dan zoek ik verblijven in steden waar genoeg vitamine Groen aanwezig is. Sinds kort hoef ik dan niet meer zelf uit te zoeken, want dat doet Holidu, de zoekmachine voor vakantieverhuur. Holidu heeft uitgezocht welke Nederlandse steden de meeste vierkantemeters park per inwoner hebben. Om daarachter te komen is gebruik gemaakt van de gegevens van Open Street Maps.

Top 10!
Ik vond het rijtje steden verrassend, want ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat Zoetermeer erin voor zou komen en toch staat deze gemeente op de vierde plek. Ook zo benieuwd hoe de top tien van steden met de meeste vitamine G eruit ziet? Wij hebben het op een rij gezet!

1. AMSTELVEEN
De winnaar ligt onder de rook van Amsterdam. Amstelveen. Niet alleen de moeite waard om een middag heerlijk te shoppen met je vriendin, of om een expositie te bekijken in het Cobra Museum, maar in deze stad ben je aan het goede adres voor je portie groen. Het Amsterdamse bos ligt voor het grootste gedeelte in Amstelveen. Te midden van al dat groen wordt in dit bos van alles georganiseerd zoals sportevenementen, en film- en muziekfestivals. Naast het Amsterdamse bos ligt het dr. Jac. P. Thijssepark waar prachtige bloemen en planten staan. Een ander park dat je gezien moet hebben is de Braak. Perfect om even tot je zelf te komen en al wandelend ontdek je leuke paadjes. Omdat het wat verscholen ligt, is het er rustiger dan andere parken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

foto: Simone Richter

2. PURMEREND
Wat? Op de tweede plaats Purmerend? Jazeker! Het Purmerbos ligt aan de oostkant van de stad en is een van de grootste parken. Op aangegeven plekken zijn honden welkom, je kunt er zelf lekker sporten en kinderen kunnen zich uitleven in het speelbos. Een hut bouwen van losliggende takken is sowieso een feest, helemaal als je voor je kinderen wat te eten en te drinken meeneemt dat ze in de hut kunnen nuttigen.

3. DELFT
Delft is niet alleen voor studenten een fantastische plek om te wonen, ook mensen die op zoek zijn groen zijn hier aan het juiste adres. Want naast de Technische Universiteit (TU) is een groenstrook met de naam Merkelpark. Vaak zie je daar studenten tijdens pauze of tussenuur lekker kletsen en eten. Het is niet het grootste groene gedeelte in Delft. Het Abtswoudse Bos is het grootst. Daar kun je heerlijk wandelen en fietsen. En als je er toch bent, let dan eens op: er is een speciale heuvelpartij en als je goed kijkt, kun je daar een vrouwenlichaam in zien.

4. ZOETERMEER
De vierde plek is voor Zoetermeer. Bewoners van de wijk Meerzicht hebben mazzel: zij wonen naast het Westerpark. De diversiteit van dit gebied is groot: hooiland, water en populieren. In dit park kun je een potje golf spelen en liefhebbers van bowlen kunnen er naar een bowlingbaan. Een andere groene plek is het Buytenpark, een glooiend landschap dat wat wilder eruit ziet dan een stadspark. Als je hier een wandeling maakt is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met een paard of schaap. Vlinders en vogels zijn ook aanwezig en in de winter heeft Snowworld er een skihelling.

5. ARNHEM
Het bekendste park in Arnhem is Sonsbeek, een van de mooiste stadsparken van Nederland. Arnhem baadt sowieso in groen omdat de gemeente tenslotte tegen de rand van de Veluwe aanschuurt. Een ander park waar je je picknickkleedje kunt neerleggen is het Immerloopark. Daar kun je lekker voetballen, varen in de vijver of met vrienden barbecueën. In de winter, als de vijver is bevroren kun je er schaatsen. Als je het leuk vindt om uitzicht over de stad te hebben, doe je er goed aan naar Klarenbeek te gaan. Klarenbeek is een van de oudste landgoederen van de Gelderse stad.

foto: zeze57

foto: zeze57

 

6. SCHIEDAM
Tussen Rotterdam en Vlaardingen ligt Schiedam, een schilderachtige stad met prachtige parken zoals het Prinses Beatrix- en het Volkspark. Een jaar geleden diende het Beatrixpark als decor voor levensgrote dino’s Jurassic Kingdom. De enorme beelden zijn weer weg en hebben plaats gemaakt voor geitjes.

foto: Bert Knot

foto: Bert Knot

 

7. ALKMAAR
Beroemd om de kaasmarkt heeft de Noord-Hollandse gemeente Alkmaar het Oudorperhout park binnen zijn stadsgrenzen. Met daarin vier strijkmolens die vroeger werden gebruikt om het overtollige water uit de polders af te malen. Zo zie je maar weer dat cultuur en natuur elkaar niet bijten. Er zijn verschillende excursies als je meer wilt weten over die cultuur en natuur. In het andere park, Rekerhout, kunnen kinderen zich lekker uitleven. Een trekpleister is de kinderboerderij in dat park

8. ZWOLLE
Houd je van actie in de taxi? En vind je het kicken om met je mountainbike de heuvels af te rossen? Dan is het Westerveldse Bos the placet to be. Het heuvelachtige gebied is een walhalla voor mountainbikers en hardlopers kunnen de drukte van de stad even achter zich laten. De gemeente Zwolle is gelegen aan de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water. Aan de zuidwestkant van de stad ligt het rijksmonument Het Engelse werk. Een vestingwerk werd in de zestiende eeuw aan de IJssel gebouwd. Tegenwoordig is het als een romantisch plekje in Engelse landschapsstijl aangelegd.

9. LEIDEN
Op de negende plek wederom een studentenstad. Leiden. In Polderpark Cronesteyn kun je met mooi weer heerlijk toeven. Er is een kabelbaan, je kunt er lekker zwemmen en er is een waterspeelplaats met vlotten. Als je even wilt bijkomen in de schaduw, kun je in het theehuis terecht voor koele drankjes of voor een vegan of biomaaltijd. Het Merenwijkpark is ook een fijne groene plek aan de andere kant van de stad. Het is iets kleiner dan het Polderpark, maar net zo leuk. Het gerucht gaat dat je er aan het eind van de dag vleermuizen kunt zien.

foto: Ronaldc5

foto: Ronaldc5

 

10.  DEN HAAG
De hekkensluiter is Den Haag, de stad die jaloersmakend dicht bij te strand ligt. Daar is niet heel veel groen te vinden maar in de stad wel. Neem het Zuiderpark waar jaarlijks Parkpop wordt gehouden. Heerlijk barbecueen in het Zuiderpark, of genieten van openluchttheater. Zin in een wandeling? Loop dan vanaf het Zuiderpark door de Haagse Schilderswijk en Chinatown naar het Haagse Bos. Daar lopen de edel- en damherten gewoon los. Buizerds en de prachtige ijsvogels broeden ook in het Haagse Bos.

Woon jij in een groene gemeente? Waar ontspan jij? Waar moeten wij beslist ook eens heen? Laat het ons weten, zet je reactie dan in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook