fb
Damespraatjes Damespraatjes

In het voorjaar genieten van je tuin? Maak hem nu winterklaar!

Het is triest maar waar: de winter staat helaas weer voor de deur. De gezellig tuin waar je waarschijnlijk een topzomer beleefde wordt weer ingeruild voor de knusheid van de woonkamer. Ook leuk natuurlijk nu Sint en Kerst er weer aankomt, maar laat die tuin niet meteen links liggen tot het weer lente wordt. Als je hem nu winterproof maakt, hoef je er van het voorjaar niet zoveel meer aan te doen. Wel zo fijn als de eerste zonnestralen weer doorbreken!

Berg je meubelen op

Als je een garage, tuinhuis of ruime schuur hebt doe je er het beste aan om je meubels hierin op te bergen, dan blijven ze het langst mooi. Geen plek? Als je plastic meubels hebt, kan je speciale hoezen kopen om ze af te dekken. Met teakhouten tuinmeubelen is dit geen goed idee, er kan schimmel ontstaan. Ben je klaar met je meubelen? Kijk nu alvast naar nieuwe mooie loungesets, ze zijn in de winter stukken goedkoper. Nog een groot voordeel: als je nu je slag slaat, hoef je niet op jacht naar nieuwe meubels in het voorjaar als iedereen nieuwe meubels wil. Sterker nog, je hoeft alleen maar plaats te nemen als de eerste zon doorbreekt!

Herstel je gazon

Heerlijk gebarbecued en met de kinderen gespeeld op het gras deze zomer? Dat heeft erin gehakt voor je gazon. Zorg dat je het gras her en der opnieuw inzaait als het dorre plekken bevat. Was het zo gezellig dat je gras echt compleet verwoest is? Leg dan met graszoden een nieuw gazon aan. Dat is even een werkje, maar dat is het in de lente meteen klaar voor gebruik!

Bescherm je planten

Heb je veel mooie tropische planten in je tuin staan? Gezellig! Maar ze zijn wel kwetsbaar, bescherm ze daarom goed tegen de vorst. Bijvoorbeeld door er een jutezak overheen te doen of door ze te bedekken met stro, droge bladeren of dennetakken. Olijfbomen zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor vorst. Staan je kwetsbare planten in een pot in de tuin? Zet ze dan in de schuur. En als het echt glad wordt in je tuin: strooi zand en geen zout, zout kan je planten onherstelbaar aantasten.

Sluit je waterleidingen af

Die tuinkraan heb je van de winter niet nodig, dus sluit deze daarom af om te voorkomen dat de leiding stukvriest. Dat is knap balen als je hem weer nodig hebt om het zwembadje van je kinderen te vullen in het voorjaar. Laat na het afsluiten van de leiding je buitenkraan helemaal leeglopen. Heb je een vijver? Koop een ijsvrijhouder bij het tuincentrum zodat je vijver niet bevriest: dan stikken je vissen omdat er geen zuurstof meer bij het water kan komen. Ook een beetje ongezellig.

Zo, en nu lekker genieten van de winter!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook