fb
Damespraatjes Damespraatjes

In een koude kamer slapen is gezond! Maar hoe blijf je warm?

Of het nou plus 10 graden celsius of min tien graden celsius is: wij slapen met ons slaapkamer raam open. Bij een lage temperatuur in de slaapkamer slaap je dieper en word je minder vaak wakker. Dit komt doordat ons lichaam moet kunnen afkoelen om in een goede slaap te komen. Dit is ook een van de redenen waarom veel mensen zo veel moeite hebben met het in slaap vallen in de zomer. 

Veel voordelen

Slapen in een koele kamer is niet alleen van invloed op de kwaliteit van je slaap en de snelheid van inslapen, het heeft ook een direct effect op je gezondheid. In een warme slaapkamer voelen bacteriën zich op hun gemak en zo loop je dus de kans om sneller ziek te worden. In een koude slaapkamer vinden bacteriën hebben bacteriën minder kans en de kans op ziek worden neemt hierdoor af.

Tot slot vinden heel veel mensen het gewoon een heerlijk gevoel: lekker warm en veilig in bed, terwijl het om je heen koud is. Maar warm blijven in een koele kamer: hoe doe je dat?

Hoe blijf je warm?

1. Een goed dekbed

Ten eerste is het belangrijk om onder een goed dekbed te slapen. Veel mensen vinden een dik, donzen dekbed in de winter het prettigst. Deze zijn niet alleen super warm, maar ook wat zwaarder. Onder een zware deken slapen geeft een veilig gevoel. Wist je dat er zelfs mensen zijn die bij verzwaarde dekbedden zweren? Kies je liever niet voor een donzen dekbed maar wil je wel lekker warm slapen? Dan zou je bijvoorbeeld ook voor een dekbed van Tencel kunnen gaan.

2. Lekkere pyjama 

Is jouw bedje nog niet warm genoeg of vind jouw bedpartner zo’n dikke donzen deken iets teveel van het goede? Trek dan een warme pyjama aan. Zelf slaap ik het liefste met zo min mogelijk aan, maar als Ward een dikke deken te heet vindt (en dus niet goed slaapt), trek ik liever een laagje extra aan.

3. Dikke sokken

Wist je dat baby’s (maar ook veel volwassenen) niet kunnen slapen als ze koude ‘uiteinden’ hebben? Door dikke (ski)sokken aan te trekken in bed, voelt het vaak al snel aangenamer. Zelf slaap ik bijna altijd met sokken aan in de winter!

4. Warme kruik

Heb je het nog steeds koud? Leg dan een heerlijke warme kruik onder de deken. Dit doe ik ook vaak een uur voordat ik naar bed ga, zodat ik in een heerlijk warm bed stap. Als ik het eenmaal koud heb, heb ik vaak moeite om het weer warm te krijgen. Een kruik in bed is dan ideaal!

Hoe slaap jij het liefste? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook