fb
Damespraatjes Damespraatjes

Shana: “Mijn man wil dat ik mee naar het strand ga, maar ik durf niet meer zo goed …”

aankomen door overgang

Als ouder wil je je kinderen iets meegeven, ze iets leren waarvan ze hun hele leven lang voordeel hebben. Shana vond het belangrijk dat haar meiden trots zijn op hun lijf. “Dat was ik zelf ook altijd, totdat ik in de overgang kwam en opeens een buikrol had. Wat ik ook doe: het schortje blijft zitten. Ik vind het vreselijk.”

Echt slank was Shana nooit. “Ik ben altijd stevig geweest. Grote borsten, brede heupen en stevige dijen. Mijn moeder was graatmager en wilde mij op dieet hebben om ook slank te worden. Maar dat ging helemaal niet. Ik was en ben een lekkerbek en geniet van lekker eten en een drankje op zijn tijd. Als kind heb ik dus altijd het gevoel gehad dat ik mijn moeder teleurstelde en toen ik zelf moeder werd nam ik mee één ding voor: mijn kinderen zou ik leren dat het goed is zoals ze zijn.” Haar eigen puberteit stond in het teken van calorieën tellen, stiekem eten en sporten als een malle. “Eten werd een obsessie en gelukkig trok ik op tijd aan de bel zodat kon worden voorkomen dat ik bijvoorbeeld een eetstoornis zou krijgen.”

Streeploos zonnen

Een diëtiste schreef een voedingsplan en leerde Shana weer genieten van eten. “Ik kwam maar een paar kilo aan en mijn gewicht is altijd stabiel gebleven. Het was goed zo en ik hield van mijn lijf. Was er trots op. Mijn man Mart heeft me altijd prachtig gevonden en door hem kreeg ik nog meer zelfvertrouwen. Zat ik vroeger in een hooggesloten badpak op het strand als een otter te zweten, met mijn man kocht ik een minuscuul bikinietje dat weinig te raden over liet. Het bovenstukje liet ik ook al snel uit en zo werd ik bijna streeploos bruin. Ik vond het heerlijk om zonder knellende bovenkleding te zonnen en te zwemmen. Mijn man zorgde ervoor dat ik het mooiste meisje op het bal was en dat gaf mijn zelfvertrouwen zo’n boost.”

Prachtige meiden met curvy lijven

Toen ze moeder werd, was haar doel dat haar meiden zich net zo mooi en vrij zouden voelen als zijzelf. Ze leerde haar dochters dat ze goed voor hun lichaam moesten zorgen en dat ze ervan moesten houden. “Ook als het niet helemaal perfect was. Mijn meiden zijn prachtig met hun curvy-lijven en hebben zich nog nooit geschaamd. Ze dragen de kleding die ze mooi vinden en die hun ronde vormen accentueert. Apetrots ben ik op ze. Het zijn prachtige vrouwen die zelfvertrouwen uitstralen zonder arrogant te zijn. Ik heb de nadruk nooit op eten gelegd, ik heb ze geleerd om te genieten van goede voeding.”

Ik heb opeens een buikrol

So far so good. Maar nu Shana in de overgang zit, verandert haar lijf razendsnel. Zo snel dat ze het eigenlijk niet kan bijhouden en in paniek raakt. “Tot voor kort had ik gewoon nog een goed lijf.  Een dieet volgen had ik in geen jaren gedaan, mijn gewicht bleef stabiel. Maar daarin is nu door de overgang verandering gekomen. Ik heb een buikrol waarnaar ik nauwelijks kan kijken. Naakt voor de spiegel breekt het zweet me uit. Dit ben ik niet. Ik eet niet anders dan anders, beweeg precies hetzelfde maar opeens vliegen de kilo’s eraan. Ik vind het vreselijk en verzin steeds smoesjes als Mart vraagt om mee te gaan naar het strand. Ik schaam me voor mijn lijf en dat vind ik heel erg. Ik die mijn dochters leerde te houden van hun lichaam, haat mijn eigen lijf opeens. Practice what you preach wordt nu wel  moeilijk.”

Een vetje meer hier en daar?!

Met Mart kan ze er gelukkig goed over praten. Hij zegt haar dat ze nog steeds een prachtige vrouw is en dat vrouwen van middelbare leeftijd nu eenmaal een vetje meer hier en daar krijgen. “Was het maar ‘een vetje’. Het zijn echt rollen. In mijn zij, op mijn buik en mijn borsten zijn een cup gegroeid. Ik ben als een gek gaan sporten; elke dag wandel ik minimaal een uur en drie keer in de week ga ik naar de sportschool. Maar wat ik ook doe, ik lijk geen gram af te vallen. Met Mart ben ik op bikini-jacht gegaan en dat was een drama. Ik kon wel huilen als ik in de spiegel keek. Veel wit vlees met een hinderlijk opgewekte bikini erin gedrukt. Ik ben wanhopig en denk dat er niet veel anders op zit dan te accepteren dat ik ouder word en mijn lijf verandert.”

Wat vind jij? Moet Shana zich hier niet zo druk over maken en gewoon lekker mee naar het strand gaan. In bikini. En als ze er echt heel erg tegenop ziet, dan misschien een badpak kopen? Benieuwd hoe jullie hierover denken.

Foto door Foto door Los Muertos Crew via Pexels

Kris: ‘Mijn man weigert naar de huisarts te gaan terwijl hij prostaatklachten heeft’

man last van prostaat

Al maanden zit Kris haar man Roland niet lekker in zijn vel. Hij kampt met een mannenkwaal waarover hij zelf het liefst zwijgt. Kris niet. Zij is er klaar mee en wil dat hij naar de huisarts gaat. “Ik maak me grote zorgen, niet alleen voor hem maar ook voor ons. Want ons seksleven staat op een bijzonder laag pitje en ik heb daar last van……verder lezen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joyce -

Gewoon in een badpak gaan.
Die heb je ook figuur corrigerend.
Of draag desnoods een luchtige zomerjurk, en kijk eens goed om je heen als je op het strand ligt.
Er liggen wss een heleboel dames met een maatje meer.

Fiene -

Sporten die je leuk vind? Is misschien ook wel fijn tijd voor jezelf? Diëtiste die jou kan helpen? En anders badpak kopen?

Joris -

Tja, het is of accepteren en in bikini of verhullen en in een badpak naar het strand. Erover klagen helpt niet. Als sporten niet helpt, misschien een diëtist bezoeken?

Reageer ook