fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zoveel kilo mag je tijdens de overgang aankomen

Als vrouw krijgen we er vroeg of laat allemaal mee te maken: de overgang. Slecht slapen, opvliegers, stemmingswisselingen én aankomen horen er allemaal bij en bij de meeste van deze symptomen kan je niet anders dan ze accepteren. Toch is het wel verstandig om in de gaten te houden of het niet té heftig wordt, in dat geval kan het verstandig zijn om met je huisarts te praten. 

Overgang aankomen

Zo ook met je gewicht. Veel vrouwen komen namelijk een paar kilo aan tijdens de overgang. Maar hoeveel is nou normaal en wanneer is het te veel? “Het is normaal dat je in deze fase van je leven zo’n 2 tot 2,5 kilo aankomt. Maar wanneer je 10 kilo bent gegroeid dan beginnen we toch een beetje bedenkelijk naar je te kijken. Het kan zijn je aankomt doordat de levensfase waarin je zit je verbranding verandert, of doordat je slechter bent gaan slapen. Want ook van slechter slapen kom je aan” vertelt overgangsconsulent Jos Teunis tegen Margriet.

Ander figuur door de overgang

Niet alleen kan je dus wat zwaarder worden, ook de vorm van je lichaam verandert. “We veranderen van een peer in een appel. Dat betekent dat je meer buikvet krijgt en je taille een beetje verdwijnt. Je krijgt een ander figuur. Je verbranding wordt bovendien wat langzamer en dat betekent dus dat als je hetzelfde blijft eten als voorheen, de kilo’s er makkelijk aankomen” stelt gynaecoloog Dorenda van Dijken.

Naar de huisarts

Twijfel je aan deze informatie of heb je meer vragen omtrent dit onderwerp? Dan adviseren wij je om een afspraak met je huisarts te maken.

Wat zijn dingen waar jij last van kreeg tijdens de overgang? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook