fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hypotheek aanvragen? Zorg dan dat deze stukken klaarliggen!

Of je het nou voor de eerste keer of voor de vijfde keer doet: het kopen van een nieuw huis blijft spannend. Zeker als je ook een hypotheekaanvraag doet! De regels rond het verstrekken van hypotheken worden steeds strenger en zeker voor starters en ondernemers kan het spannend zijn of alles rondkomt. In dit artikel vertellen we je alles over wat je alvast kunt voorbereiden voor je hypotheekaanvraag. Vinden jullie je droomhuis? Dan kun je vlot handelen en is het sneller rond. Lees mee! 

Werknemer in loondienst

In dit artikel ligt de focus op het kopen van een huis als werknemer in loondienst. Als zzp’er, flexwerker of (startend) ondernemer, heb je andere stukken nodig. Neem hiervoor contact op met je bank of hypotheekadviseur.

Weten wat je kunt lenen

Voordat je begint met het bezichtigen van woningen, moet je weten wat je kunt lenen. Er zijn diverse online tools waarmee je een schatting van je hypotheekruimte kunt laten maken. Deze schattingen komen aardig in de buurt, maar slim is het om het altijd na te laten rekenen door een expert. Dit kan je private banker bij jouw bank zijn, maar ook een hypotheekadviseur. Kijk voor een lokale adviseur die de markt en de banken goed kent. Woon je in Den Bosch? Dan zoek je naar Hypotheekadvies Den Bosch. En zo ook in alle andere steden en regio’s in Nederland.

Stukken klaarleggen

Wat je kunt klaarleggen en voorbereiden, zijn onder andere een werkgeversverklaring (niet ouder dan 3 maanden), loonstrookjes, jaaropgaven, een kopie van je paspoort (en eventueel die van je partner), actuele overzichten van je bank- en spaarrekeningen, een opgave van je lopende studieschuld, een overzicht van andere schulden en lopende leningen en een uitdraai van mijnpensioenoverzicht. Heb je momenteel een koophuis? Dan zou je dit huis ook al vast kunnen laten taxeren. Zo weet je ongeveer wat jouw huidige woning oplevert en hoeveel overwaarde je meeneemt naar je nieuwe huis.

Op tijd beginnen

Droomhuis gevonden, bod uitgebracht en is deze geaccepteerd? Dan moet je direct in actie komen. Lever alle benodigde documenten aan bij de hypotheekverstrekker. Zo kunnen ze op tijd aan de slag met je aanvraag. Wacht je hier te lang mee, dan kan het zijn dat je hypotheek niet rond is op de afgesproken datum met de verkoper en notaris. Het kan dan zijn dat je financieringsvoorbehoud verloopt. In dat geval kun je de koop laten ontbinden of vervalt het financieringsvoorbehoud. Allebei vervelend en iets wat je absoluut zou willen vermijden. Aan de slag dus!

Wanneer je in loondienst bent, zijn banken er vaak snel uit of ze de hypotheek verstrekken of niet. Zeker wanneer alles netjes klaarligt, is de kans groot dat het snel rond is. Tijd om te proosten! Gefeliciteerd.

Praat je met ons mee?

Heb jij al eerder een huis gekocht of is dit de eerste keer? Heb jij alle documenten in orde of nog niet? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd erg gezellig.

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

1 reactie

Joris -

Artikeltje in de categorie ‘open deuren’.

Reageer ook