fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hulp bij scheiding: 10 waardevolle tips

Jij en je partner hebben besloten om uit elkaar te gaan. Dit is vaak een emotionele periode maar er moeten ook veel praktische zaken worden geregeld. Daar zitten ook zaken bij waar je misschien niet zo snel aan denkt. De belangrijkste punten hebben wij daarom voor je op een rij gezet. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met een familierecht advocaat zoals Van der Loeff.

  1. Ga na wat er wettelijk is vastgelegd

Bij huwelijken en geregistreerd partnerschap zijn veel zaken wettelijk geregeld als je gaat scheiden. Op rijksoverheid.nl kun je informatie over de scheidingsprocedure vinden. Voor een scheiding moet je dan naar de rechter en heb je een advocaat nodig.

Als je huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hebt, laat je dan adviseren over wat die betekenen. De notariële akte is vaak niet duidelijk en de gevolgen kunnen nogal verschillen.

  1. Leg al je afspraken vast in een echtscheidingsconvenant

Alle afspraken leg je hier officieel in vast. Je maakt hiervoor een echtscheidingsplan. Als dit samen niet lukt kun je hulp inroepen van een mediator, advocaat of gespecialiseerde echtscheidingsadviseur. Zijn er minderjarige kinderen? Dan moet er een ouderschapsplan worden opgesteld.

Een samenlevingscontract kun je ontbinden bij de notaris.

  1. Kijk of er partneralimentatie en kinderalimentatie betaald moet worden

Voor partneralimentatie kom je in aanmerking als je niet voldoende inkomen hebt om van te leven. De ander heeft dan de plicht om hier aan bij te dragen als hij/zij meer verdient en het kan betalen.

Voor kinderen geldt een onderhoudsplicht tot ze 21 jaar zijn. De hoogte kun je bepalen samen met je ex-partner maar de rechter kan dat overrulen.

  1. Maak een ouderschapsplan

Als je kinderen hebt ben je verplicht om een dergelijk plan op te stellen. Je legt er een omgangsregeling in vast en hoe jullie belangrijke beslissingen, zoals schoolkeuze, maken. Daarnaast worden er uiteraard de financiële zaken in vastgelegd.

  1. Verdeel je verzekeringen

Bekijk welke verzekeringen jullie allemaal hebben en wat er per verzekering moet gebeuren. Soms is het voldoende om alleen een naam te wijzigen maar bij andere, zoals een levensverzekering, is het ingewikkelder door fiscale regels. Laat je dus goed adviseren op dit vlak.

  1. Bekijk de gevolgen van belastingaangifte- en teruggaaf

Scheiden heeft ook invloed op je belastingzaken. Je kan tussentijds een voorlopige teruggave vragen. Tijdens je huwelijk ben je fiscaal partner. Kijk op Belastingsdienst.nl hoe om te gaan met een scheiding.

Partneralimentatie is overigens fiscaal aftrekbaar!

  1. Verdeel je spullen en rekeningen

Maak een overzicht van je rekeningen en het saldo op het moment van scheiden. Bepaal wie wat krijgt en wie welke rekening op zijn/haar naam zet en welke rekening(en) worden opgeheven. Bekijk ook welke automatische incasso’s moeten worden aangepast.

Wat betreft het verdelen van spullen heeft het Nibud een aantal tips voor de verdeling op een rijtje gezet op haar website.

  1. Check je pensioen

Scheiden heeft ook gevolgen voor het opgebouwde pensioen tijdens de periode van het huwelijk. In principe heeft ieder recht op de helft van wat er tijdens die periode is opgebouwd. Je mag hier zelf afwijkende afspraken over maken. Geef deze wel binnen 2 jaar na de scheiding door aan het pensioenfonds. Anders blijft de aanspraak van de ander bestaan.

Als je apart partnerpensioen opbouwt is er geen sprake van automatische verdeling maar heeft de ex-partner ook recht op wat er in dit potje is opgebouwd tijdens het huwelijk en wordt het aan de ex partner uitbetaald na overlijden van de partner.

  1. Neem contact op met je hypotheekverstrekker of verhuurder

Als je samen een koophuis hebt en een van beiden blijft hier wonen dan moet de ander worden uitgekocht en door de hypotheekverstrekker uit de hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. Dat kost tijd om te regelen. Daarna moet alles door de notaris worden vastgelegd.

Bij een huurwoning kun je in het huurcontract vinden wat te doen bij scheiding.

  1. Maak een nieuwe begroting

Maak een nieuw overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Bekijk meteen of je recht hebt op toeslagen. Zo kom je niet voor nare financiële verrassingen te staan!

Kom je er zelf niet uit na het lezen van bovenstaande tips? Neem dan contact op met een familierecht advocaat zoals Van der Loeff.

Clasien van de Pas van Rutgers van der Loeff heeft zich, na tien jaar algemene praktijk, gespecialiseerd in het personen- en familierecht, met echtscheidingen als voornaamste aandachtsgebied. Clasien is behalve advocaat ook scheidingsbemiddelaar (mediator). Ze heeft een deel van haar middelbare schoolopleiding gevolgd op het United World College of the Atlantic in Wales (Groot-Brittannië) en is vloeiend in de Engelse taal, een voorwaarde in internationale zaken. Zij heeft enige tijd recht gedoceerd aan de Hogere Economische School in Rotterdam en is rechter-plaatsvervanger geweest in Amsterdam.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook