fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveel veiliger wordt je huis door goede buitenverlichting?

Heb jij al eens meegemaakt dat er bij jou thuis is ingebroken? Het is bij ons gelukkig nog nooit gebeurd, maar ik moet wel zeggen dat wij behoorlijk wat aandacht voor de veiligheid in en rond ons huis hebben. Zo doe ik alle ramen en deuren dicht als we (even) weggaan, draaien we ’s nachts de deuren op slot en hebben we een op de meldkamer aangesloten alarmsysteem én camera’s rondom het hele huis. Wellicht denk je dat het allemaal niet veiliger kan bij ons, maar dat is niet helemaal waar; de verlichting rond ons huis kan absoluut beter. 

Inbraak voorkomen

Volgens het Politiekeurmerk kun je zelf veel doen om een inbraak thuis te voorkomen. Zo adviseren ze onder andere om het niet aan de grote klok te hangen als je weg bent, geen adreslabel aan je sleutelbos te hangen, alles goed af te sluiten als je weg bent en om buitenverlichting op bijvoorbeeld een schemerschakelaar of bewegingssensor te gebruiken.

Dag en nacht- of bewegingssensor

Je huis wordt dus aanzienlijk veiliger door het gebruik van goede buitenverlichting. Je kunt dan kiezen voor lampen die je zelf aan en uit moet zetten of voor de hierboven genoemde buitenverlichting met een dag en nacht sensor en bewegingssensor. Deze opties zijn handig en energiebewust omdat ze alleen aan gaan wanneer dit noodzakelijk is. Het verschil tussen deze twee is dat verlichting met een dag en nacht sensor zelf aangaat wanneer het begint te schemeren en automatisch uitgaat zodra het licht wordt. Verlichting met een bewegingssensor springt aan als hij beweging detecteert.

Goed zicht

Niet alleen maakt dit soort verlichting je huis veiliger, het is voor jezelf natuurlijk ook prettig om ’s nachts goed zicht te hebben. Nu de dagen korter worden gaan veel mensen voor zonsopkomst de deur uit en komen pas thuis als het al schemert of zelfs weer helemaal donker is. Het is dan natuurlijk wel fijn om goed je fiets of auto te kunnen parkeren en vervolgens zonder problemen de sleutel in het slot te steken. Ook dit wordt mogelijk met goede verlichting!

Heel ingrijpend

Een inbraak is een zeer ingrijpende levensgebeurtenis en de meeste mensen willen dit dan ook koste wat het kost voorkomen. Onderneem op tijd actie, zodat je achteraf nooit ‘had ik maar’ hoeft te zeggen. In dit kader staat het op orde krijgen van onze verlichting buiten dan ook hoog op de to-do lijst. Is er bij jou thuis al eens ingebroken? Of ken je iemand waar ze binnen zijn geweest? Hoe voelde jij je daarna? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook