fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een kookeiland?

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een kookeiland

Uitgebreid koken, mooie wijnen proeven en werken met verse ingrediënten zijn écht mijn allergrootste passies. Waar menig persoon er niet aan moet denken om tijdens de feestdagen niet één, maar twee zevengangen-diners te organiseren, draai ik mijn hand daar niet voor om. “Kunnen wij iets doen?”, is steevast de vraag van onze families. Heel lief, maar niet nodig. Je doet mij er het grootste plezier mee als ik een paar dagen non-stop in de keuken mag staan. Mijn enige voorwaarde? Een goede keuken. Uitgebreid koken in een verouderde vakantiebungalow zul je mij niet snel zien doen. Thuis hebben wij een heerlijk kookeiland van vijf meter lang. Werkelijk een droomkeuken dus! Ons kookeiland is absoluut enorm te noemen, maar het is heus niet zo dat je een mega keuken nodig hebt om voor een kookeiland te kunnen kiezen. Wij beantwoorden de vraag: hoeveel ruimte heb je nodig voor een kookeiland?

Waarom ik zo van een kookeiland hou

Bij het opdoen van keuken inspiratie werd ik al jaren naar een kookeiland toegetrokken. Ik vind het onwijs gezellig, vooral in combinatie met een open leefkeuken. Zoals ik al schreef, spendeer ik aardig wat uren in de keuken en dan is het fijn om in contact te staan met de rest van het gezin en eventuele gasten. Wat ik ook fijn vind, is dat je in het kookeiland veel lades en kasten kwijt kunt. Zo hebben wij de vaatwasser in het eiland ingebouwd en liggen ook al onze messen en vorken, pannen, schalen, bakspullen, enzovoorts ‘in’ het eiland. Helemaal praktisch dus ook!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Van Manen Keukens (@vanmanenkeukens)

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een kookeiland?

Maar hoeveel ruimte heb je nodig voor een kookeiland? Dit hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoe groot je het kookeiland zou willen. Als vuistregel is het goed om aan te houden dat er tussen het eiland en alle muren minimaal 1,50 meter loopruimte is. Op deze manier kan je goed rond het eiland lopen; zelfs als er iemand aan staat te koken. Ook is het makkelijk om lades en deuren te openen, zonder dat je direct tegen een muur aankomt.

Tegen de muur of op het eiland

Persoonlijk vind ik koken op het kookeiland zelf het fijnst. Er zijn echter ook mensen die hun fornuis liever tegen een muur aanzetten. Dit is puur een kwestie van smaak en voorkeur. In het geval van een extra aanrecht tegen een muur, heb je natuurlijk wel meer ruimte nodig. In een kleinere keuken kan koken op een fornuis dat is ingebouwd in het eiland slimmer zijn.

Koken tegen de muur:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Van Manen Keukens (@vanmanenkeukens)

Uitbouwen

Overweeg jij een kookeiland? Neem dan een plattegrond met exacte maten mee naar een keukenwinkel. Samen met een keukenverkoper kun je dan kijken wat haalbaar is. Is je keuken wat te klein voor een eiland? Onderzoek dan of het mogelijk is om wat uit te bouwen. Hierdoor win je aan vierkante meters (goed voor de waarde van je huis) en heb je meteen meer ruimte voor een nieuwe keuken. Een uitbouw is vaak makkelijker te realiseren dan mensen denken.

Droom jij ook altijd al van een keukeneiland, maar wist je niet hoeveel ruimte heb je nodig voor een kookeiland? En denk je daar na het lezen van dit artikel anders over? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Bovenste afbeelding: Jason Briscoe via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook