fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveel avocado mag je maximaal per dag eten?

hoeveel avocado maximaal

Avocado: je kunt mij er voor wakker maken! Een goed rijpe en romige avocado is bijna overal heel erg lekker bij. Zo smeer ik het regelmatig op mijn geroosterde broodje, gooi ik het door een salade of maak er guacemole van. En ik ben niet de enige die dol op de vrucht is! Jaarlijks happen de Nederlanders vele tientallen miljoenen avocado’s weg en zijn er zelfs echte avocado restaurants. Maar hoeveel avocado mag je maximaal per dag eten? En wat gebeurt er met je als je meer dan dat eet?

Wat maakt avocado gezond?

Avocado’s zijn niet alleen heel erg lekker, de vrucht is ook nog eens heel erg gezond. Zo barst hij van de goede (onverzadigde) vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Door de flinke hoeveelheid vet en vezels geeft het je een verzadigd gevoel en is de kans dat je heel snel weer trek hebt klein. Lekker veel van eten dus! Of toch niet…?

Hoeveel avocado mag je maximaal per dag eten?

Ja, avocado’s zijn super gezond. Maar, ze zijn ook behoorlijk vet! Eén exemplaar bevat ongeveer 20 gram vet en bij een grote variant kan dit nog flink wat oplopen. Het Voedingscentrum adviseert dat de gemiddelde Nederlandse vrouw ongeveer 80 gram vet per dag nodig heeft. Als je een hele avocado zou eten, zou je al direct éénvierde deel van je totale dagelijkse hoeveelheid vet hebben binnengekregen.

Doordat een avocado veel vet bevat, barst hij ook van de calorieën. Eén stuk bevat tussen de 250 en 300 calorieën (voor een vrouw is dit ongeveer 15 procent van de calorieën die je als vrouw per dag nodig hebt).

Gezien de grote hoeveelheid vet en calorieën adviseren diëtisten om per dag niet meer dan een halve avocado te eten. Omdat hij flink vult vinden veel mensen dit zelf ook al een mooie hoeveelheid.

Wat als je te veel avocado eet?

Eet je één keer wat meer avocado dan normaal? Dan maakt dat natuurlijk niet zo heel veel uit. Pas wel op met structureel meer avocado te eten dan geadviseerd.

Ben jij zo dol op avocado dat je persé meer dan die halve per dag wilt eten? Dan is het verstandig om gedurende de rest van de dag extra op je vet- en calorie inname te letten. Op die manier kan je het eten van ’te veel’ avocado wat compenseren.

Conclusie

Je mag best elke dag avocado eten, maar doe dit met mate. Houd het bij een halve en realiseer je dat je de rest van de dag een stuk minder vetten nodig hebt.

Ben jij ook zo dol op avocado? En hoe vaak eet jij het? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

Foto door Thought Catalog via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook