fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe zorg je ervoor dat een uitvaart goed verloopt?

uitvaart

Als een dierbare van je is overleden, dan komt er echt heel veel op je af. Misschien is je dierbare uit het niets overleden en dan heb je eerst een periode dat je alles moet verwerken. Het kan ook zijn dat een dierbare al ongeneeslijk ziek was en dit eraan zat te komen. In beide gevallen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de uitvaart goed verloopt, want een waardig afscheid hoort bij het rouwproces.

Neem eerst rust

De eerste periode ben je er misschien niet helemaal bij. Tegelijkertijd moet je wel veel zaken regelen en daarom is het belangrijk om daar de volle focus op te leggen. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en focus je alleen op de zaken die je moet regelen. Bij goedkopeuitvaart24.nl kunnen ze je van meer informatie voorzien.

Onderzoek bijvoorbeeld een goede plaats voor de uitvaart en verzamel de juiste mensen om je heen. Wees niet verlegen en vraag mensen in je omgeving echt om hulp. Misschien ben je enigszins terughoudend aangelegd, maar ook dan is het belangrijk om assertief te zijn.

Regel de zaken die je moet regelen

Hier hadden we het de vorige alinea al even kort over. Regel eerst alle zaken die je verplicht binnen korte tijd moet regelen, zodat je daarna geestelijke ruimte hebt. Breng al deze zaken in kaart, zodat je ze niet vergeet. Denk aan het opzeggen van abonnementen, contact opnemen met de gemeente en verscheidene andere zaken die geregeld moeten worden voor de uitvaart.

Stel ook duidelijk prioriteiten en regel bepaalde zaken op tijd. Het is bijvoorbeeld belangrijk om op tijd de rouwpost te versturen, want de uitvaart vindt altijd al vrij snel na het overlijden plaats. Onderzoek ook goed welk type rouwkaart je voorkeur heeft. Sommige mensen houden van een vrij sobere rouwkaart met weinig tekst, terwijl anderen het fijn vinden om er een leuk gedicht of een citaat van de overledene op te zetten.

Maak gebruik van goede uitvaartbegeleiding

Na het overlijden krijg je uitvaartbegeleiding en het is dan belangrijk om daar goed gebruik van te maken. De begeleider heeft namelijk veel ervaring met begrafenissen en staat voor je klaar als contactpersoon. Hij of zij helpt je bij problemen, beantwoordt vragen en ondersteunt je met zaken waarvoor je ze nodig hebt.

Maak een draaiboek voor de uitvaart

Elke uitvaart krijgt een ander karakter, omdat het type uitvaart afhankelijk is van meerdere factoren. Je hebt slechts beperkte tijd voor het afscheid en je wilt natuurlijk niet dat bepaalde zaken missen.

Om die reden is het belangrijk om een draaiboek te maken, zodat alles duidelijk wordt gepland en je niet met nodeloze extra stress te maken krijgt. Natuurlijk hoef je het draaiboek niet alleen op te maken, want er zijn ongetwijfeld mensen die je daarmee willen helpen.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Transly Translation Agency via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook