fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe zorg je ervoor dat jouw kostbare kledingstukken van kasjmier mooi blijven?

Waar ik vroeger vooral zo veel mogelijk kleding in mijn kast wilde, probeer ik dat tegenwoordig tot een minimum te beperken. Nou moet ik zeggen dat ik nog best wat van Marie Kondo zou kunnen leren, maar een minimale hoeveelheid kleding aanschaffen heb ik redelijk onder de knie. In plaats van veel kleding koop ik tegenwoordig vooral dingen die ik echt mooi vind. Hier heb ik meer en langer plezier van, het is beter voor het milieu en het geeft veel overzicht in mijn kast. Kwaliteit boven kwantiteit!

Kostbare stof

Eén van mijn favoriete stoffen van dit moment is kasjmier. De stof wordt gemaakt van de vacht van de kasjmiergeit. Kasjmier geiten leven op de extreme koude hellingen van het Himalaya gebergte, op de hoogte van drie tot vijf duizend meter. Hun wol beschermt tegen het harde klimaat en is acht keer warmer dan normaal schapenwol. Kasjmier is zo duur omdat de jaarlijkse oogst per dier tussen een paar gram en 0.5 kilogram ligt, wat net genoeg is voor een korte sjaal. Een kasjmier trui heeft de vacht van vier tot zes geiten nodig en een overjas vereist de vacht van 30 tot 40 geiten. De stof is erg kostbaar en bij het wassen wil je er dan ook alles aan doen om jouw kostbare kledingstuk van kasjmier in optimale staat te houden. Hoe doe je dat?

Hoe was je kasjmier kleding?

Kasjmier kleding kan met de hand worden gewassen in lauw water. Je moet het goed uitspoelen en niet wringen of draaien. Druk overtollig water eruit en leg het plat, weg van direct zonlicht om het te drogen. Geweven kasjmierjassen moeten chemisch worden gereinigd door een professional.

Hoe zorg je ervoor dat jouw kostbare kledingstukken van kasjmier mooi blijven? 2

Hoe berg je kasjmier kleding op? 

Geweven kasjmier stof kan worden opgehangen, maar gebreide truien moeten worden opgevouwen om zo uitrekking te voorkomen. Was het ook goed voor opbergen om zo motten te voorkomen. Na het seizoen, was het, laat het drogen en berg het op in een kledingtas die goed kan doorluchten.


Uitgebreide kledinggids

Wil je van meer stoffen weten hoe je zet het beste kunt wassen en opbergen om ze zo mooi mogelijk te houden? In de kledinggids van ShopAlike kun je van heel veel stoffen vinden hoe je ze in perfecte staat houdt. Dit is een uitgebreide gids over hoe je maten kunt begrijpen, het beste materiaal kunt kiezen, hoe je voor je kleding kunt zorgen, ze een tweede leven kunt geven en hoe je garderobe er over tien jaar uit zal zien. Heerlijk leesvoer voor fashion lovers!

Praat met ons mee

Wat is jouw favoriete kledingstuk en hoe houd jij die mooi? En wat is jouw ervaring met het reinigen van kledingstukken van kasjmier? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Reageer ook