fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe zit het met de balans in jouw leven, relatie en vriendschappen?

Vera was sinds de zomer weer single. Hoe mooi kwam het uit dat een vriendin van haar in die tijd veel alleen was, nu háár partner langere tijd in het buitenland verbleef voor zijn werk. Zo konden ze samen veel leuke dingen doen. Voordat ze zelf had nagedacht over wat ze wilde doen in haar weekend, had Miriam al kaartjes geregeld voor een dance party, een etentje of een dagje weg. Vera had het minder breed dan Miriam: sinds haar relatie uit was had Vera haar appartement anders ingericht en daar was haar spaargeld aan opgegaan. Maar Miriam zei haar dat het wel goed kwam; ze vond het juist leuk om met haar op stap te gaan en het voor haar te kunnen betalen.

Knagend gevoel

Op een middag komt Vera net na een bezoekje aan een andere vriendin thuis als Miriam belt en vraagt om bij haar in de buurt wat te gaan eten. Het liefst had ze op de bank willen blijven liggen, maar omdat ze anders nog boodschappen moest doen gaat Vera toch maar. Op weg naar Miriams buurtcafé voelt Vera een knagend gevoel in haar buik. Meteen na het eten meldt ze dat ze wegens misselijkheid weg moet en thuis kruipt ze vroeg onder de wol. Het vreemde gevoel is nog steeds bij haar als ze die week voor een sessie langs komt. Hoewel ze niet echt ziek is, blijft haar wens om in bed te willen liggen groot.

Uit balans

Samen kijken we waar Vera’s nare gevoel voor kan staan. Als eerste valt op dat de balans in de vriendschap met Miriam niet in evenwicht lijkt te zijn. Miriam geeft letterlijk veel geld uit aan het op pad gaan met Vera. Omdat Vera die uitstapjes niet allemaal zelf kan betalen, draagt ze op een andere manier haar steentje bij aan de vriendschap. Vera realiseert zich dat ze zoveel mogelijk haar best doet dat Miriam het gemis aan haar in het buitenland werkende partner niet hoeft te voelen. Ze gaat bijna automatisch op alle verzoekjes van Miriam in en zegt nooit een keer ‘nee’ ook als ze eigenlijk niet wil.

Gemis

Daarnaast kan Vera door dit gedrag het gemis van haar eigen beëindigde relatie omzeilen. Ze is nog nauwelijks alleen geweest in de weekenden sinds het uit is. En daar begint ze inmiddels wel aan toe te zijn. Steeds weg gaan bevredigt haar niet meer. Ze mist het om thuis te zijn en het daar goed te hebben met zichzelf.

Doen wat de ander wil

Tenslotte ziet Vera in dat ze in deze vriendschap net als in haar relatie eigenlijk teveel aan het doen is wat de ander wil, en daarbij vergeet te zorgen wat voor haar belangrijk is. Terwijl dat een van de redenen was om te stoppen met haar liefde, doet ze het zich meteen weer bij haar vriendin.

Luisteren naar signalen

Het is dus tijd voor Vera om naar haar onderbuikgevoel te luisteren en de balans in haar vriendschap, haar lijf en leven te gaan herstellen. Wat zegt jouw lijf over de balans in jouw leven?

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Reageer ook