fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe werkt zelfbruiner en is het gezonder dan onder de zonnebank?

hoe werkt zelfbruiner

Als tiener gingen mijn beste vriendin en ik regelmatig onder de zonnebank. Haar ouders hadden een voordeelpasje waar altijd geld op stond en mijn vriendin en ik mochten deze ook gebruiken. Heerlijk vonden we het om met een lekker kleurtje de zonnestudio te verlaten. Jarenlang zag ik een bezoekje aan de zonnebank als de ultieme vorm van selfcare. Maar toen ik erachter kwam hoe schadelijk de zonnebank daadwerkelijk is, ben ik er toch maar mee gestopt. Ik heb er destijds echt van moeten afkicken. Enerzijds miste ik het warme licht, anderzijds ook mijn lekkere kleurtje. Gelukkig kan je ook op een andere manier een zongebruind huidje krijgen, namelijk door zelfbruiner. Maar hoe werkt zelfbruiner en is het gezonder dan de zonnebank?

Hoe werkt zelfbruiner?

Er zijn tegenwoordig behoorlijk wat zelfbruinende middelen te koop. Denk aan de typisch Amerikaanse spray-tan, zelfbruinende lotion, serumdruppels of een zelfbruinende gel. Eigenlijk al deze producten bevatten hetzelfde actieve bestanddeel, namelijk dihydroxyacetone (DHA). DHA is een suiker die afkomstig is uit dingen als suikerbiet en suikkerriet. Na het smeren met je favoriete zelfbruiner gaat deze tussen de (dode) huidcellen van de bovenste huidlaag zitten. Hier reageert de DHA met aminozuren en vormt melanoïdes. Deze melanodïdes zijn bruin van kleur en zorgen er dan ook voor dat jouw huid er zongebruind uitziet.

DHA-percentage

De hoeveelheid DHA in jouw product bepaalt hoe bruin je wordt. Heb je een lichte huid en licht haar? Kies dan voor een producten met een laag percentage DHA. Ik ben blond en wordt niet zo bruin van mezelf. Om het effect natuurlijk te houden, smeer ik meestal een zelfbruiner met een DHA-percentage van 2 tot 2,5 procent. Heb jij donker haar en word je snel bruin in de zon? Dan kan je best voor een product met een hoger DHA-percentage kiezen. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk vooral om dat jij blij bent met het resultaat!

Hoe vaak gebruiken

Omdat je met een zelfbruiner alleen een reactie in de dode huidcellen op gang brengt, was je deze dode cellen er na een paar dagen weer af. Het is dan ook goed om elke week of om de paar dagen opnieuw te smeren. Zelf doe ik het één keer per zes dagen en merk dat mijn kleur zo redelijk constant is en natuurlijk oogt. Laat het product na het smeren minimaal 8 uur op je huid zitten om het product zijn werk te laten doen. Slim is om het ’s avonds voor het slapengaan te gebruiken.

Is een zelfbruiner gezonder dan onder de zonnebank?

Daar kunnen we kort over zijn: ja! De schadelijke straling van de zonnebank kan huidkanker en huidveroudering veroorzaken. Bij zelfbruiner is dit niet het geval. Daarnaast is het ook een product dat je tijdens de zwangerschap gewoon kunt blijven gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat je een zelfbruin-product met maximaal 10 procent DHA veilig kunt gebruiken tijdens de zwangerschap. Kies liever voor een lotion, gel of mousse en laat een spraytan achterwege. Over het effect van het inademen van DHA op het ongeboren kind is nog niet voldoende bekend.

Hoe werkt zelfbruiner? Nou, zo dus! Ik vind het fijn om te weten hoe het werkt en begrijp nu ook waarom het veel minder slecht is dan de zonnebank. Gebruik jij het al? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Foto door Moose Photos via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook