fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe weet je of je na je vakantie de Bilharzia parasiet bij je draagt?

Elke reis die ik maak gaat gepaard met het snuffelen  naar souvenirs op markten en in kleine winkels. En meestal koop ik wel een kleinigheid als aandenken aan het land waar ik was. Al is het soms ook om de mensen ter plaatse min of meer financieel te steunen, omdat het vaak hun enigste bron van inkomsten is.

Dat ik als reiziger ook ‘verborgen’ souvenirs mee zou kunnen brengen had ik me niet zo snel bedacht. Daar kwam ik pas zes weken later achter na een bezoek aan de huisarts. Natuurlijk had ik me voor de reis naar Suriname volgens de regels laten inenten, dus ik voelde me beschermd.

Bultjes

Sinds mijn terugkomst uit het mooie Suriname, half september, had ik bultjes op armen en benen, die steeds meer gingen jeuken en er toch wel vreemd uitzagen. Ik was alert op tekenbeten, maar in Suriname zijn die niet gevaarlijk. Ik had een klein zwart ‘puntje’ ontdekt en verwijderd.

Toen de bultjes van vorm en kleur veranderden en de jeuk bleef aanhouden bezocht ik de huisarts. Nadat ik verteld had hoe lang ik er al last van had en waar ik geweest was, gingen bij haar de alarmbellen af. “Heb je in stilstaand water gezeten of gezwommen? Hoelang is dat geleden? Heb je last van diarree, bloed in urine of ontlasting  of vermoeidheid? Heb je koorts? Heb je ooit gehoord had van de Bilharzia parasiet?”  Ze oppert het vermoeden van Schistosomiasis.

Bloedonderzoek

De huisarts nam meteen contact op met  Het Centrum voor Tropische Geneeskunde & Reizigersgeneeskunde van het AMC om navraag te doen over de stappen van onderzoek. Volgens hen kan pas zes weken na een mogelijke besmetting het bloed worden onderzocht en pas als vaststaat dat de parasiet aanwezig is, kan er onderzoek volgen van urine en ontlasting en de lever om te kijken of die vergroot is.

De volgende dag laat ik bloed afnemen, de uitslag laat twee weken op zich wachten.

Wat is Schistosomiasis?

Schistosomiasis is een ziekte die kan ontstaan na besmetting door de tropische parasitaire worm Schistosoma, die voorkomt in stilstaand water. De minuscule wormpjes boren zich door je huid als je zwemt of pootje baadt in meren of rivieren. De wormpjes vermenigvuldigen zich en nestelen zich uiteindelijk vaak in de blaas of in de darmen.

Op de website Gezondheidsplein staat over het niet behandelen van Schistosomiasis ( Bilharziasis): “Na maanden of soms jaren ontstaan de typische symptomen van een chronische infectie: bloed in de ontlasting en ontsteking van de lever bij de darmsoort en/of bloed in de urine en respectievelijk verkalking van de blaaswand bij de blaassoort.” Het is dus belangrijk dat een eventuele besmetting wordt opgespoord en behandeld.

Uitslag

Na twee weken wachten krijg ik op woensdagmiddag een telefoontje van de huisarts. De uitslag van de bloedtest is negatief. Een gunstig bericht dus. Minder dan een uur later belt ze nog een keer, op de voicemail staat het bericht dat ze opnieuw heeft overlegd met de tropenarts en ze stelt een nieuw bloedonderzoek voor, omdat het kan zijn dat ik te vroeg bloed heb laten prikken.  Dit doe ik de volgende ochtend en weer ben ik in afwachting van de uitslag. Mijn bultjes en de jeuk verdwijnen wel langzaamaan.

Waarom dit verhaal?

Er wordt veel gereisd in de wereld. Mensen die naar tropische gebieden gaan laten zich goed voorlichten en volgen het inentingsprogramma voor de meest voorkomende besmettingsbronnen. Toen ik me liet inenten heb ik geen voorlichting gekregen over de Bilharzia worm. Er bestaat  ook geen vaccinatie voor. Op internet is veel informatie te vinden b.v. op de website http://www.vaccinatiesopreis.nl.  Vaak luidt het advies om niet te zwemmen in stilstaand of open water.

Schistosomiasis komt over de hele wereld echter op grote schaal voor en mensen zijn vaak onwetend over de gevolgen van een besmetting. Omdat de ziekteverschijnselen bij het niet tijdig behandelen wel ernstig kunnen worden, wilde ik het graag onder de aandacht brengen. Ik hoop hiermee reizigers naar (sub)tropische gebieden wat extra bagage mee te geven.

Lisanne Teeuwen (55), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas voor twee basisscholen in Weesp en voor een nieuwkomersklas op de Taalschool  in Huizen.  Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Reageer ook